Четвер , 28.03.2024

У Тернополі в лікарні провели унікальну операцію на аорті (ФОТО, ВІДЕО)

У Тернопільській університетській лікарні провели унікальну операцію на аорті. Унікальність її в тому, що таких випадків в медицині описано лише близько сотні, а в Україні такі операції проводять одиниці. В Тернополі це чи не перший випадок.

45-річна тернополянка звернулася в лікарню з діагнозом симптомний тромб грудного відділу аорти, який ускладнився відривом частинки тромбу та оклюзією термінального відділу аорти тромбом-емболом. В обидві ноги не поступала кров. Для того, щоб успішно провести операцію залучали дві бригади хірургів. Працювали судинні хірурги та інтервенційні радіологи, повідомляють у лікарні.

Судинні хірурги забрали тромби, прооперувавши пацієнтку, і після того діагностували на комп’ютерній томографії джерело емболії. “Як правило, тромб на здоровій судині не буває, тому ми запідозрили, що під ним є якась тріщина чи надрив інтими (внутрішньої оболонки артерії, – ред.), – розповідає завідуючий відділенням інтервенційної радіології Богдан Маслій. Ускладнювалася операція ще й тим, що тромб знаходився в порожнині грудної аорти, а тому проводити відкриту операцію було занадто ризиковано. – Найбільш оптимальним варіантом у таких випадках є ендоваскулярне ендопротезування за допомогою стент-графту (металевий каркас, вкритий синтетичною мембраною, – ред.). Ми ідеально підібрали розмір стент-графту. Саме такий розмір був наявний у Чернівецькому кардіодиспансері. По передачі між двома лікувальними закладами ми отримали цей пристрій та успішно його імплантували. Пацієнтці він дістався безкоштовно, адже придбаний по державній програмі, хоча його вартість при покупці пацієнтом у фірми-представника сягає в межах 10 тисяч доларів”, – пояснює Богдан Маслій.

За його словами, сама процедура операції була нестандартною. Адже жінка невеликого зросту, з невеличкими судинками, тому звичайним шляхом через стегно, так як прийнято, це зробити не вдавалося. Власне, тому й задіяли ще одну бригаду судинних хірургів, робота яких полягала у забезпеченні зручного доступу для проведення стент-графту. Загалом, вся операція проходила у кілька етапів.

“Ми виконали ще одне втручання, поставили тимчасовий кардіостимулятор, за допомогою якого могли керувати частотою серцевих скорочень та серцевим викидом. Крім того, катетеризували ліву підключичну артерію, вставивши туди катетер, який слугував маркером для позиціонування нашого стент-графту. Також через цей катетер контрастували аорту. Після цього, коли вже успішно встановили стент-графт, зробили ще одне контрольне контрастування стент-графту для перевірки успішності операції. Проте був момент, який нас лякав перед операцією найбільше, – це відрив тромбу після розкривання стент-графту. Тому ми перевірили гілки аорти – верхню брижову артерію та черевний стовбур і ниркові артерії. Це було ще одне інтервенційне втручання. На щастя, всі судини були вільні, тромб не відірвався. Тепер він знаходиться між стінкою судини та стент-графту. Фінальний етап – судинні хірурги зашили отвір у судині і надлишки протезу видалили. Рану зашили і поставили дренажі”, – розповів про хід операції Богдан Маслій.