П’ятниця , 29.03.2024

На одного вовка 1000 зайців: у Тернопільському лісгоспі порахували звірів

На території мисливських угідь ДП «Тернопільське лісове господарство» завершено проведення зимового обліку мисливської фауни.

Такий облік є обов’язковим для всіх користувачів мисливських господарств і проводиться щорічно, інформує Терноград з посиланням на прес-службу державного підприємства “Тернопільський лісгосп”.

В результаті обліку відбувається визначення видового складу, встановлюються місця проживання тварин, їх міграції, територіального розміщення, чисельність у різних угіддях тощо.

За результатами таксації оцінюється та планується діяльність, визначаються норми добування на наступний мисливський сезон, за потреби, приймаються рішення щодо необхідності часткової або повної заборони полювання на певний вид дичини, визначається динаміка чисельності тварин.

Варто зазначити, що облік проводився по основних видах мисливських тварин (лось, олень благородний, олень плямистий, кабан дикий, козуля європейська, заєць-русак).

Особлива увага звертається на відповідність фактичної чисельності, визначеної матеріалами мисливського впорядкування. Під час обліку проводився також аналіз наявних біотехнічних споруд для зимової підгодівлі диких тварин (оленя, кабана та козулі). Аналіз зібраної інформації свідчить, що біотехнічні споруди у обстежених господарствах облаштовані в повному обсязі і заповнені відповідними кормами (сіном, коренеплодами, різного роду зерновими).

В результаті проведеного обліку нараховано:

·         713 копитних : 30 оленів плямистих, 113 кабанів, 570 козуль;

·         2398 хутрових: 180 бурсуків, 505 білок, 1356 зайців, 71 лисиць, 205 куниць лісових, 53 тхорів лісових, 26 ондатр, 1 видра та 1 вовк;

·         Птахів : 192 куріпки сірі.

Нагадаємо, державне підприємство «Тернопільське лісове господарство», площею 26015 га, розташоване в центральній частині Тернопільської області на території шести адміністративних районів, а саме: Збаразького, Зборівського, Підволочиського, Теребовлянського, Тернопільського і частково Чортківського.