П’ятниця , 29.03.2024

Посол в Італії пояснив, чому не евакуюють українців з охопленої коронавірусом країни (ВІДЕО)

Наразі питання евакуації українців з Італії, де нині найбільший спалах захворювань на коронавірус в Європі, не розглядається, щонайменше із двох причин.

Передусім, між країнами забезпечено достатнє транспортне сполучення і громадяни, які вважають за потрібне повернутися на батьківщину, можуть здійснити це самостійно. Однак, громадяни, котрі офіційно проживають в країні, можуть розраховувати на безкоштовне надання медичних послуг, у разі необхідності.

Як інформує “ТСН“, про це заявив надзвичайний і повноважний посол України в Італії Євген Перелигін під час прямого включення в ефірі “Право на владу” на телеканалі “1+1”.

“Відверто кажучи, ми не розглядаємо сценарій евакуації (громадян). Принаймні, із двох причин. Перше, сьогодні з Італії до України літає близько 50 рейсів на тиждень і будь-який українець, який вважає, що він має повернутися для того, щоб пройти лікування чи зробити тест, може скористатися літаком або є більше сотні автобусних маршрутів”, – заявив Перелигін.

Другою причиною, є значно якісніше медичне обслуговування в Італії. Перелигін наголосив, що і ВООЗ, і ЄС напередодні підтвердили, що “система охорони здоров’я в Італії одна з найкращих у світі”.

Разом із тим, усі українці, які мають дозвіл на проживання в країні, зможуть безкоштовно скористатися медичними послугами. Туристи та ті громадяни, які поїхали до Італії з будь-якою іншою ціллю, мають оформлену страхівку, яка покриває витрати. Крім того, вони можуть викликати медиків “швидкої допомоги” і тоді послуги будуть також безоплатними.

“Громадяни, котрі мають дозвіл на проживання в Італії, у них є разом із дозволами медичні картки, котрі надають їм можливість лікуватися. А всі, хто приїхали з туристичною метою чи з бізнес питань, і потрапили у скрутну ситуацію, у них є страхівка. Або через систему “швидкої” – усе безкоштовно”, – пояснив Євген Перелигін.

Стосовно українки, котра напередодні в Італії підхопила коронавірус, наразі стан її не є критичним. За його словами, хвороба проявляється в організмі у формі звичайного грипу. Батьки дівчини запевнили, що не потребують додаткової допомоги, крім тої, що надає лікарня в Неаполі.

Нагадаємо, спалах вірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн. Двоє українців підхопили вірус на круїзному лайнері.

Всесвітня організація охорони здоров’я дала офіційну назву новому вбивчому коронавірусу з Китаю – COVID-19.

У самому Китаї його раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає – пневмонія, яка викликається новим типом коронавірусу.

Перша вакцина від цього типу коронавірусу з’явиться не раніше, ніж через півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини людині повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

Всесвітня організація охорони здоров’я за підсумками екстреної наради оголосила спалах коронавірусу надзвичайною ситуацією міжнародного значення. Це стало опосередкованим визнанням того, що стримати поширення хвороби не вдається і вона з локальної проблеми набуває глобального масштабу.

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

-уникати контактів з тваринами;

-не їсти сире або погано оброблене м’ясо;

-уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;

-регулярно та ретельно мити руки.