Четвер , 28.03.2024

Микола Томенко про новий уряд, розлучення з Гриценком та майбутні місцеві вибори

Лідер політичної партії “Рідна країна” Микола Томенко у четвер, 12 березня, відвідав Тернопіль.

Микола Томенко

Під час зустрічі із представниками місцевих ЗМІ політик висловив свою позицію щодо актуальних проблем країни, а також озвучив свої плани щодо майбутніх місцевих виборів.

“Новий уряд протримається до осені”

Микола Томенко прогнозує, що восени, перед місцевими виборами або після них, новий Кабмін, який очолив Денис Шмигаль, буде змінений.

“Я критично був налаштований щодо попереднього уряду. Там було кілька цікавих людей з цікавими та креативними ідеями, але оте хамство, яке вони випромінювали у спілкуванні з народом, просто вражало. Зараз у новому Кабміні багато людей яких ми не знаємо, і в тому числі це стосується голови уряду. Думаю, що це все ж таки буде другий тимчасовий уряд Зеленського”. – зазначив Томенко.

Микола Томенко сумнівається у професійності Кабінету Міністрів і тому вважає, що ці урядовці теж протримаються недовго.

“Перевага нового уряду думаю буде в тому, що вони не говоритимуть про те, що їм мало зарплати. Але чогось більшого очікувати від них не варто. Наприклад, Шмигаля питають що він буде робити з ФОПами – актуальна тема, яка викликає спротив у підприємців. Шмигаль відповідає: ми вивчимо це питання. І це власне свідчить про рівень прем’єр-міністра. Він іде на посаду і при цьому не володіє питанням, яке впродовж кількох місяців активно обговорюється у суспільстві. Тому вважаю, що цей уряд теж протримається недовго”. – зауважив Микола Томенко.

Розійшлися з Гриценком через Зеленського

Як відомо під час минулорічних президентських виборів Микола Томенко та очолювана ним політична партія “Рідна країна”, працювали у команді Анатолія Гриценка.

“Після завершення президентської виборчої компанії ми цю співпрацю фактично припинили. Так, у нас є дуже багато спільного, але не зійшлися у ставленні до нової влади, обраної після президентських та парламентських виборів”. – пояснив Микола Томенко.

“Цю “криворізьку шпану”, а саме так називався “95-ий квартал” іще до того як був командою “Запоріжжя – Криви Ріг – Транзит”, я дуже добре знаю. Нічого доброго для України від цієї команди очікувати не слід і тому я не бажаю їх підтримувати. Частину представників “Громадянської позиції” вирішили співпрацювати зі “Слугою народу” у надії, що з ними можна втілити ряд задумів. Але я і мої прихильники не вірили у цю команду з самого початку і час показує, що ми були праві”. – зазначив Микола Томенко.

На місцевих виборах буде складно

Микола Томенко висловив стурбованість щодо закону про місцеві вибори.

“Правила сформовані таким чином, що ті партії, які перебувають поза парламентом, практично не мають шансів потрапити у місцеві ради”. – констатує політик.

Першою перешкодою у цьому є багатомільйонні застави, які потрібно вносити політичним партіям та кандидатам на посади міських голів, для участі у виборах.

“Партіям, які представлені у парламенті, є чим платити, оскільки вони отримують державне фінансування. А от для позапарламентських сил це проблема. За моїми підрахунками, для однієї партії потрібно близько 100 мільйонів гривень тільки на заставу, щоб взяти участь у місцевих виборах по всій країні. Але ж треба іще за якісь кошти проводити виборчу кампанію”. – говорить Микола Томенка.

Ймовірна і друга перешкода – провладна партія планує запровадити заборону брати участь у виборах тим партіям, які не висунули своїх кандидатів у 2/3 регіонів.

“Спочатку виставили шалену суму застави за участь у виборах, а потім хочуть ще й запровадити обмеження у дві третини. Наприклад, “Рідна країна” орієнтується на електорат у західних та центральних областях. Тож який сенс нам висувати своїх кандидатів у Харкові?”. – резюмує політик.

Відтак, Микола Томенко повідомив, що він шукатиме союзників для участі у наступних місцевих виборах, яка мають відбутися восени цього року.

Зокрема, у Тернополі Томенко вирішив на майбутніх місцевих виборах залучити до співпраці депутата міськради Петра Ландяка та його команду.