П’ятниця , 19.04.2024

Секс під час посту: що каже церква і чи небезпечне утримання

Великий піст – це період духовного очищення для багатьох християн. Його проводять у молитві та покаянні за скоєні гріхи.

Просять пробачення та духовних дарів у Бога. Дехто в цей час відмовляється від тілесних насолод: обмежує себе в їжі, забуває про розваги та алкоголь.

Неоднозначним для істинно віруючих людей залишається питання статевих відносин під час посту, повідомляє molbuk.ua.

Іван Данкевич, настоятель храму:

“Як говорить святий апостол Павло, “Якщо Ви хочете жити як брат і сестра – це має бути за взаємною згодою”. Тобто якщо сімʾя вирішила в такий спосіб провести піст, немає ніяких перешкод. Але, якщо хтось із подружжя хоче постити, а інша особа не бачить в цьому сенсу, і цей піст буде провокувати гнів, ненависть, злобу, то питання вартості такого посту. В Новому Завіті немає категоричних заборон з цього приводу.

Сексуальне утримання має нести в собі духовний підтекст, якщо чоловік і жінка таким чином хочуть віддячити Богові за дари чи якусь ласку або щось попросити в Господа, то нехай так і буде. Але, повторюю, все має бути лише за взаємною згодою. Щоб не провокувати інші гріхи. В такому випадку виникає питання: чи сподобається такий піст Богу, чи таке утримання задовольнить Бога.. Відносини між чоловіком та дружиною – це святе таїнство, тут не може бути категоричних заборон. Інша справа, коли це не шлюбні відносини, будь-яке сексуальне життя в цьому випадку є перелюбом”.

Анатолій Білоус, настоятель костелу:

“Якщо чоловік із жінкою живе в таїнстві подружжя – церква не забороняє інтимні відносини між ними в період посту. Коли вони живуть згідно Божого плану, коли є цілковитий довершений акт, і вони відкриті на потомство, то чому ні. Як би чоловік із жінкою не старалися, життя завжди дає Господь Бог, а чоловік і жінка тільки співпрацюють для цього. Хто народиться: хлопчик чи дівчинка, на кого буде схожим, скільки проживе на цьому світі – знає лише Бог. Тому життя – завжди дар Божий, не залежно від дати зачаття”.

Володимир Марущак, настоятель храму:

“Подружні обов’язки на піст не розповсюджуються. В церкві не має канонів, які забороняють статеве життя в сімейних відносинах. А ось молодь може і утриматися. Думка, що діти зачаті в період посту гріховні – цілковита дурниця. Це все марновірство та забобони. Бог дає життя, якщо таке життя зародилося – значить така воля Божа”.

Микола Хоружий, сексопатолог-андролог:

“Сексуальна абстиненція або пауза в сексуальному житті для молодого і для середнього віку немає жодних поганих наслідків. А ось у більш зрілому віці, кому вже за 50, викликає синдром детренованості статевої функції. Це може викликати проблеми в подальшому статевому житті чоловіка. І для зрілої людини перерва в 48 днів є суттєвою. Часто своїм пацієнтам я наводжу аналогію, щоб було зрозуміліше.

Коли людина, наприклад, ламає руку і кілька місяців проводить в гіпсі, після його зняття відчуває різницю в роботі між здоровою рукою і тією, що була знерухомлена на певний час. Виникає атрофія мʾязів, так само стається і зі статевим органами у чоловіків зрілого віку. Тому так пости чоловікам старшої вікової катерогії не рекомендується”.