Четвер , 28.03.2024

Українцям загрожує масштабне безробіття

Вже найближчим часом до 500 тис. осіб за різними оцінками можуть залишитися без заробітку. Карантин через пандемію коронавірусу не тільки тимчасово паралізував частину сфер, а й зруйнував виробничі ланцюжки по всьому світу і спровокував старт нової економічної кризи.

Уже зараз 2 млн осіб тимчасово залишилися без зарплати в Україні. Це працівники тих сфер, які змушені були тимчасово закритися, а своїх працівників відправити у неоплачувану відпустку, розповідає старша наукова співробітниця Інституту демографії та соцдосліджень Лідія Ткаченко. Левова частка не пішла в Центри зайнятості – вони чекають кінця карантину, щоб повернутися на роботу.

“Точних досліджень зараз немає. Думаю, це стосується близько 2 млн осіб, цифра може бути і вища, з урахуванням високого рівня тіньової зайнятості. Коли людина різко втрачає дохід, і це триває протягом двох місяців, без додаткової підтримки це може стати великим ударом “, – каже Лідія Ткаченко.

Приблизно 600 тис. підприємств на час карантину зупинили роботу. Це не тільки кафе і ресторани, а й уся сфера послуг, івент-компанії, туристичні фірми, ринки, салони краси тощо.

Така сама ситуація в більшості країн світу. Але якщо, наприклад, американці можуть розраховувати на істотні грошові виплати і фінансову підтримку від держави, в України грошей на це немає. Крім того, частина українців працювала в тіні і взагалі ні на що претендувати не можуть. 75% заощаджень вистачить аж на місяць, пише Погляд.