Четвер , 28.03.2024

12 травня – кінець карантину, якщо відсоток хворих не перевалить за “норму”

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що 12 травня – це попередньо “день кінця карантину”, якщо 10 днів до цього відсоток нових випадків COVID-19 не перевищуватиме 5%.

Йдеться у повідомленні засідання Кабміну 22 квітня

“Уряд сьогодні ухвалить рішення про продовження карантину до 11 травня, оскільки за розрахунками академії наук, пік ми очікуємо між 3 і 8 травня.

У нас є дуже чіткий план виходу з цього карантину. План складається з 5 етапів. Є стартова точка реалізації цього плану, ми її умовно можемо назвати день “К”, або день “кінця карантину”, – повідомили на засіданні.

Цей день або початок реалізації нашого плану ми можемо запустити за умови сприятливої епідеміологічної ситуації. За нашими прогнозами, цей день мав би настати 11 травня (Telegram-канал прем’єра повідомляє, що “день К” має настати 12 травня – ред.).

Основні умови настання першого дня виходу з карантину – це, як мінімум, протягом 10 днів відсоток виявлених випадків захворювання мав би не змінюватися, мав би коливатися в межах плюс-мінус 5%.

Друга умова. Лікарні мають бути заповнені пацієнтами з COVID-19 менше ніж на 50%. Зараз наші лікарні заповнені хворими на 10%, це означає, що ми сьогодні йдемо помірним сценарієм, коли медицина приймати хворих на коронавірус.

Після цього йдемо по дорожній карті виходу з карантину і реалізовуємо наступні 4 етапи. Вони також є, прописані, ми їх повідомимо розкажемо за яких умов буде наставати кожен з цих етапів”.

За словами Шмигаля, в Україні один із найнижчих показників захворювання на коронавірус, що свідчить про вчасність запровадження карантину.

Також прем’єр повідомив, що до 11 травня в Україні мають виконати кілька завдань: поступово збільшувати кількість тестувань, покращити забезпечення лікарень та медиків, запровадити систему Е-контролю за самоізоляцією як альтернативу обсервації та розробити нові соціальні стандарти. Це насамперед носіння засобів індивідуального захисту, дотримання соціальної дистанції та постійна дезінфекція.

Джерело: “УП”.