П’ятниця , 19.04.2024

В Україні протестують медики: вимагають обіцяні від Уряду 300% до окладу

Натомість медики міські Тернополя, які безпосередньо брали участь у лікуванні та виявленні хворих на коронавірус, отримали по 10 тисяч гривень премії від міської ради

1 травня по всій Україні відбулись солідарні акції працівників екстреної медичної допомоги. Сирени “швидкої допомоги” лунали в різних містах України символізуючи вимогу до держави виплатити обіцяних 300% до окладу. До акції протесту долучилися працівники Тернопільського обласного центру екстреної медичної допомоги.

Що пообіцяв міністр. Втричі більшу зарплату для медиків

Ще на початку квітня міністр охорони здоров’я України Максим Степанов повідомив, що фельдшери та водії швидкої, так само, як і лікарі, отримають надбавки 300% до окладу. Тобто їм оклади збільшать втричі.

“У списку спеціальностей є, зокрема, і всі посади “екстренки” – в пункті про лікарів інших спеціальностей, що зайняті лікуванням лабораторно підтверджених випадків Covid-19”, – зазначив тоді міністр охорони здоров’я.

Яка ситуація з обласною “швидкою”. Акції протесту – через відсутність 300% надбавки

Відбулася попереджувальна акцію протесту і її головна вимога – гідна оплата праці, яку обіцяла центральна влада, а щоб їх почули – увімкнули сирени “швидкої”.

«Де наші підвищені зарплати?”, – запитали медики в очільника Міністерства охорони здоров’я. Працівники екстреної медичної допомоги кажуть, що працюють на роботі з підвищеною небезпекою, виїжджають до людей з підозрами на коронавірус, сумлінно виконують свою роботу, а обіцяної владою компенсації за це не отримали. «Всі лікарі не задоволені пустими обіцянками влади. Розповідають, що чули різні факти, зокрема, що тим, хто працюють з хворими на коронавірус, зарплату збільшать на 300%, але досі цього немає!», – наголошують медики.

Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (так звана “швидка допомога”) є обласною структурою і гроші мали б надійти з державного бюджету. Також не було жодних доплат з обласного бюджету медикам області. Натомість, у нещодавньому інтерв’ю «Лівому берегу» губернатор Тернопільщини Володимир Труш вкотре “перевів стрілки” на місцеві бюджети та заявив, що «органи місцевого самоврядування насправді мали б дофінансовувати медпрацівників…».

Яка ситуація у районах лікарнях. Медики з Тернопільщини скаржаться на відсутність зарплатні за березень

Як розповіла в інтерв’ю платформі «Файне місто» Галина Михайлівна – молодша медична сестра у Почаївській лікарні, обіцяні державою доплати медичні працівники Почаєва не отримали.

“Доплати не отримали. Отримали лише зарплату  за квітень. Як було нараховано. 1300 грн дали авансу, і 2680 грн – зарплати. Разом – 3900 гривень. За березень нам не дали. Доплати не було ніякої, – каже медик. Ми не їмо вчорашнім днем, і не живемо вчорашнім днем. Їсти хочеться завжди. І не тільки їсти. Платити комунальні послуги, от чого за березень не дати?” – справедливо обурюється медсестра.

Яка ситуація у Тернополі. З міського бюджету дофінансували зарплату та виплатили премії

З державного бюджету України було профінансовано лише 70% витрат на заробітну плату лікарям міських лікувальних установ Тернополя. Хоча відповідно до законодавства України, держава має фінансувати 100% зарплати. У цій скрутній ситуації з міського бюджету було дофінансовано 30% зарплати медиками. Крім того, медичні представники, залучені до боротьби з COVID-19, отримали премію по 10 тис. гривень. Ці кошти профінансовані з міського бюджету Тернополя.

Загалом премію отримали 303 медичні працівники з комунальної лікарні швидкої допомоги, міської лікарні №2 та 3, дитячої лікарні та Центру первинної медико-санітарної допомоги. Премії були виплачені премії лікарям, медичним сестрам, лікарям-консультантам, працівникам лабораторії, лікарям та медичним сестрам загальної практики сімейної медицини, які задіяні до боротьби з COVID-19.