П’ятниця , 19.04.2024

Мінрегіон показав, як виглядатиме Тернопільщина після укрупнення районів

На Тернопільщині Мінрегіон наразі пропонує залишити тільки три райони, але іще можливі зміни.

Міністерство громад і територій оприлюднило проекти майбутніх районів України, які планують утворити в рамках продовження децентралізації.

Проекти опубліковані на сайті «Децентралізація», який є головним порталом реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

У відомстві зазначили, що карти майбутніх районів підготовлені на основі пропозицій обласних державних адміністрацій і тривалих консультацій з асоціаціями та експертним середовищем і підкреслили, що це в своїй сукупності є лише першим проектним документом, який ще зміниться в ході узгоджень і попередніх обговорень на рівні уряду перед його схваленням.

Усі пропозиції в 2019-2020 році пройшли широке обговорення. Обласні державні адміністрації надали свої пропозиції, виходячи з «Методичних рекомендацій щодо критеріїв формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня».

Рекомендації визначають нижчу межу чисельності населення у майбутньому районі – 150 тис. жителів (хоча у пропозиціях є і менш населені райони). Цей критерій, у свою чергу, базується на «Класифікації територіальних одиниць NUTS-3» Європейського Союзу.

Наразі в Україні 490 районів. При цьому в деяких з них проживає менше ніж 10 тисяч людей, а в деяких – понад 150 тисяч.

З провадженням реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, 26 районів повністю покриті об’єднаними громадами, на рівень яких в рамках децентралізації владних повноважень перейшли майже всі повноваження райдержадміністрацій та районних рад.

Території 164 районів покриті ОТГ від 50% до 99%. Це означає, що РДА цих районів здійснюють свої повноваження на менше половині їх території. І лише на території 75 районів (16%) не утворено жодної ОТГ. Фактично, інститут РДА повноцінно функціонує лише на території 75 районів.

В Мінрегіоні звертають увагу на те, що райони є штучними утвореннями для організації на їх території, в першу чергу, державної виконавчої влади, і ключовим тут є максимальна ефективність з мінімальними затратами на її утримання.

Послуги, які раніше громадяни отримували в райцентрах, надаватимуться на найближчому до людей рівні – рівні громад, як це сьогодні вже відбувається в об’єднаних громадах, у Центрах надання адміністративних послуг.

На Тернопільщині замість тепер існуючих 17 районів планують утворити лише 3 – Кременецький, Тернопільський і Чортківський.

Нагадаємо, обласні чиновники наполягають на тому, щоб утворити іще четвертий район із центром у Бережанах. Втім, наразі у столиці відхиляють таку пропозицію.

Згідно з поданим проектом, найбільшим за площею вийде Чортківський район, а за кількістю населення – Тернопільський.

Читайте також:
На Тернопіллі 9 ОТГ будуть приєднані до сусідніх громад