П’ятниця , 29.03.2024

“Країну поділять на чотири зони”: яким може стати навчальний процес у школах (ВІДЕО)

Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій визначив свої рекомендації до організації навчального процесу.

Зокрема, про це йшла мова на засіданні комітету, яке відбулося напередодні за участі т.в.о. міністра освіти і науки Сергія Шкарлета і головного державного санлікаря Віктора Ляшка. Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Як зазначається, Україну поділять на кілька зон, залежно від рівня захворюваності: “зелену”, “жовту”, “помаранчеву” і “червону”. Уряд планує, що навчальний рік в Україні розпочнеться відповідно до одного з трьох сценаріїв: низький рівень захворюваності: відвідування закладів освіти дозволено у звичайному режимі; високий рівень захворюваності: освітній процес забезпечується повністю дистанційно; середній рівень захворюваності: освітній процес забезпечується у змішаній формі – дистанційно та в закладах освіти, з відповідним дистанціюванням та заходами гігієни.
Найбільш вірогідним в Україні вважають третій сценарій. У такому разі, рекомендації щодо організації освітнього процесу будуть такими: дотримання соціальної дистанції та використання засобів індивідуального захисту; скасування масових заходів і екскурсій; проведення зборів педколективів у дистанційній формі; запобігання скупчення великої кількості людей; розмежування потоків школярів, в залежності від їх віку; окремі заняття проводитимуть на свіжому повітрі та застосовуватимуть комбіноване навчання.

Школярам та студентам, які входять до групи ризику (мають хронічні, легеневі, розлади імунної системи, захворювання на цукровий діабет, тощо) будуть рекомендувати перейти на дистанційне навчання чи екстернатну форму. Пріоритет у відвідуванні закладу нададуть школярам початкової школи.  Для учнів перших-четвертих класів  дистанційного навчання максимально уникатимуть.   Крім того, навчальні заклади можуть закривати на карантин. Також у Міносвіти планують, що вчителям не будуть щотижня робити тести.