П’ятниця , 29.03.2024

Російський літак над Україною: Сергій Надал назвав три головні ознаки проросійського реваншу

Наступ на українську мову, диверсія проти системи ППО під виглядом боротьби з корупцією і порушення повітряного простору російськими літаками свідчать про підготовку до нової хвилі російської агресії

Міський голова Тернополя Сергій Надал вважає, що наступ на українську мову з вимогою перегляду статусу української мови, блокування роботи системи протиповітряної оборони, а також нещодавнє порушення російським літаком українського повітряного простору є ланками одного ланцюга – загострення російської агресії.

“Наступ на українську мову, коли високопосадовці вимагають перегляду мовного законодавства. Знищення протиповітряної оборони України під виглядом боротьби з корупцією, коли ДБР вилучає ключові елементи системи наведення на ціль зенітних ракетних комплексів і залишає українське небо беззахисним від ворожої авіації. Нахабне порушення українського повітряного простору російськими літаками — усе це елементи російського реваншу”, – зауважив Сергій Надал.

Мер Тернополя нагадав, що подібним чином починалася підготовка до російської агресії шість років тому.

“Тоді проросійська п’ята колона розпочала зі знищення мови через закони Ківалова-Колісніченка (законопроект 2012 року, який обмежив використання української мови), а Росія поставила під сумнів приналежність Криму та Донбасу до України на міжнародній арені. Тоді московська агентура у владі методично руйнувала українську армію під приводом “економічної” доцільності та “боротьби з корупцією”, а російські спецслужби регулярно чинили провокації на кордоні, російські військові і цивільні “помилково” порушували український суверенітет. Україна не чинила активного опору. Московський окупант прийшов на нашу землю. За свою свободу ми заплатили тисячами життів українських воїнів”.

Міський голова Тернополя закликав ґдати рішучу відповідь на прояви внутрішньої і зовнішньої агресії.

“Сьогодні ми зобов’язані захистити Україну. Рішуче зупинити реванш всередині країни і давати відсіч назовні, щоб зберегти нашу свободу, захистити нашу землю, зберегти життя сотень тисяч українців”.

Що було раніше:

  • 13 липня заступник голови фракції “Слуга народу” Олександр Корнієнко попросив внести до порядку денного роботи парламенту законопроект № 2362 представника фракції Максима Бужанського. Законопроектом пропонується продовжити можливість навчання російською мовою в українських школах.
  • 10 липня український журналіст Андрій Цаплієнко повідомив, що російський літак, який здійснював внутрішній рейс за маршрутом Анапа — Санкт-Петербург, пролетів над окупованими територіями України, через зону заборонену для польотів.
  • 1 липня слідчі Державного бюро розслідувань вилучили ключові елементи системи наведення на ціль зенітних ракетних комплексів у кількох зенітних ракетних бригадах ЗСУ, під Києвом та біля Криму, внаслідок чого українське небо кілька діб залишалося беззахисним.