Четвер , 25.04.2024

На якому поверсі краще жити?

При купівлі квартири не завжди є великий вибір поверхів. Але якщо є можливість вибрати будь-який, варто задуматися, якому саме віддати перевагу.

Кожен рівень будинку має свої переваги та недоліки. Крім того, важливо ще враховувати розташування новобудови, навколишню інфраструктуру, а також власні уподобання. Всю необхідну інформацію по цих аспектах можна отримати на сайті DOM.RIA новобудови.

Перший поверх

Один із вагомих плюсів помешкань на першому поверсі – нижча на 10-20% ціна. Зазвичай така нерухомість має невисокий попит, тому забудовники роблять на неї хороші знижки. Тому цей варіант буде прийнятним при скромному бюджеті. Перший рівень чудово підходить і літнім людям, адже відсутні проблеми з довгим і важким підйомом сходами, можна в будь-який момент вийти на вулицю.

Серед інших переваг варто зазначити можливість прибудови балкона та перепланувань, які не можуть собі дозволити власники квартир на вищих поверхах. Крім того, немає залежності від роботи ліфта, легша евакуація при екстреній ситуації, можна заощаджувати на послугах вантажників.

Є у першого поверху й недоліки. Серед них шум, низький рівень безпеки, запахи й підвищена вологість від підвалу, цікавість сторонніх людей. На вікнах доводиться встановлювати решітки, щоб захиститися від злодіїв. У нових житлових комплексах найнижчий рівень зазвичай відводиться під комерційні приміщення, тому перший житловий може потерпати від шуму й запахів від магазинів, ресторанів та інших закладів.

Середні поверхи (3-7)

Це одні з найкомфортніших поверхів для життя. Вони розташовані трішки вище зелених насаджень, тому мають хорошу інсоляцію і чудово підходять сім’ям із дітьми. Хоча гілки старих дерев можуть лізти у вікна й затуляти вид.

Саме на середніх поверхах краще купити житло й тим, хто боїться висоти. До того ж проблеми першого рівня відпадають. Щоб забезпечити себе комфортними умовами проживання, важливо звернути увагу й на те, куди виходять вікна. Адже можна оселитися на 3-5 поверсі, але жити з постійним шумом під вікнами через близько розташовані сміттєві контейнери, перехрестя або розвантажувальну зону супермаркету.

До п’ятого поверху включно мешканців може турбувати вуличний пил, який залітає у вікна, та вихлопні гази від автотранспорту, що розсіюються приблизно на висоті 15 метрів. Проживаючи на 3-4 поверсі, можна не переживати про проблеми з ліфтом – сюди ще нескладно піднятися й пішки. Оселившись десь на сьомому, можна отримати непоганий вид із вікна за умови, що поруч немає висотних будинків.

8-й і вище

Роздумувати над тим, чи варто брати квартиру на 8-му поверсі або десь вище, не варто, адже це найоптимальніший варіант. Звісно, якщо немає страху висоти. Такий вибір має значні переваги: відсутність дерев, які затуляють вікна, сторонніх звуків, бруду з вулиці, зате є мальовничі краєвиди.

Пейзаж за вікном, особливо за наявності панорамних вікон, візуально розширює житловий простір. Але варто зауважити, що замість зеленої зони за вікном можуть бути дахи інших будинків, тому потрібно серйозно підійти до вибору майбутньої оселі й подивитися, що розташоване поблизу.

Вуличний пил може підійматися й до 10 поверху, однак таке явище непостійне. Зазвичай підвищена концентрація пилу в повітрі спостерігається навесні у вітряну погоду. Вологість на середніх і верхніх рівнях помітно нижча, ніж на нижніх. Тому варто потурбуватися про регулярне вологе прибирання, придбати зволожувачі повітря та кімнатні рослини.

Тим, хто добре себе почуває навіть на 15-му або вищому поверсі, сподобається чисте та прозоре повітря, красиві панорамні види, відсутність шуму, вуличного бруду й вихлопних газів. Хоча, як показують дослідження, близько третини людей не можуть жити на верхніх поверхах через психологічний дискомфорт. Вони страждають через запаморочення, бояться вібрацій будинку, відчувають небезпеку, коли дивляться у вікно.

Якщо у висотному будинку велика кількість малогабаритних квартир, треба бути готовим до постійного очікування ліфта. Ситуація погіршується, коли один або кілька з них тимчасово не працюють.

Останній поверх

Основна перевага останнього поверху новобудови – красива панорама міста. Часто це може стати приводом для забудовника підняти вартість квадратного метра. До того ж кімнати мають відмінне природне освітлення, можна милуватися сходом і заходом сонця. Якісне освітлення робить кімнати візуально більш затишними та просторими.

Такі квартири купують ті, хто хоче максимально відгородитися від шуму та інших людей. Але варто бути готовим до того, що може зламатися ліфт і доведеться підійматися та спускатися самостійно.

Взагалі верхній поверх – це житло на любителя. Суттєвою перевагою є відсутність сусідів зверху. У деяких сучасних новобудовах на даху облаштовують тераси, але такий бонус пропонує далеко не кожен забудовник.

Останній житловий рівень будинку має достатньо недоліків. Серед них імовірність затоплення помешкання в разі протікання даху, складність евакуації при надзвичайній ситуації, проблеми з транспортуванням меблів за відсутності вантажного ліфта. У нових будинках на технічному поверсі розміщують насоси водопостачання, мотори ліфтів та інші механізми, які можуть створювати шум. Крім того, мешканці верхніх поверхів частіше страждають від головного болю та психологічних проблем через страх висоти.

Який же поверх обрати при покупці квартири

Який би поверх ви не вибрали для купівлі житла, завжди будуть моменти, які хотілося б поліпшити. Тому потрібно робити вибір, враховуючи власні можливості й потреби. Також важливо звернути увагу на місце розташування будинку й навколишні об’єкти. Це допоможе мінімізувати можливі незручності при подальшому проживанні у придбаній квартирі.

2 коментарі

  1. Супер

  2. головне щоб не у підвалі, а який поверх – то вже вибади…