П’ятниця , 29.03.2024

Італійський суд повністю виправдав бійця з Тернопільщини Віталія Марківа

У вівторок, 3 листопада, в апеляційному суді присяжних Мілана відбулося вирішальне засідання щодо розгляду оскарження вироку 31-річному українському військовому Віталію Марківу.

Віталій Марків

За його результатами суд повністю виправдав нацгвардійця. Про це повідомила Уповноважена з прав людини Людмила Денісова, передає “Суспільне”.

“Міланський апеляційний суд виніс виправдувальний вирок у справі нашого Героя, повністю виправдавши його. Справедливість є. Віталій Марків повертається з нами на Батьківщину”, – написала вона в Telegram.

“Під час дебатів прозвучали репліки адвоката держави Україна у цивільному позові Ніколо Бертоліні Клерічі. Він пояснив, що вирок робить “злочинцями проти людства” все українське військо. Для такого позову немає підстав, адже Італія не має юридичного права судити державу Україну за воєнні злочини, оскільки справа не має ознак злочину проти людства і він не вчинений на території Італії”, — повідомила уповановажена Ради з прав людини Людмила Денісова після завершення другої частини засідання.

Вона розповіла, що до слова була запрошена адвокатка Віталія Марківа Донателла Рапетті, яка під час виступу зазначила, що можна використовувати лише матеріали справи, відкинути емоції і перейти до фактів. Вона підкреслила, що необхідні наукові експертизи, а не приблизні факти. Адвокатка також звернула увагу суду на маніпуляції зі сторони адвоката цивільної сторони. Крім того, вона наголосила, що вирок у 24 роки позбавлення волі не може базуватися на припущеннях та здогадках і н можна засуджувати людину на такий термін, якщо не було проведено належне слідство на місці злочину.

Далі слово було надано Віталію Марківу. Під час виступу він наголосив, що ані українська армія, ані національна гвардія ніколи не стріляли в цивільних. Крім того, він попросив долучити до справи документи проте, що він за весь час перебування в ув’язненні не порушував правил перебування у місцях несвободи та завжди отримував найкращі характеристики від керівництва цих установ. Він заявив, що не винен у скоєнні цього злочину та сподівається на справедливість.

Після виступу суддя та присяжні рушили до нарадчої кімнати. За результатами наради суд повністю виправдав нацгвардійця.

Що відомо

  • Віталій Марків — нацгвардієць, учасник бойових дій на сході України. Італія звинуватила Марківа у причетності до вбивства італійського фотографа Андреа Рокеллі неподалік Слов’янська у 2014 році. Влітку 2017 року поліція заарештувала Марківа в аеропорту Болоньї, коли той прилетів до матері.
  • МВС України заперечує причетність Марківа до смерті журналіста. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков назвав справу повністю сфабрикованою в рамках спецоперації російських спецслужб, що реалізовується на території Італії. Слідчий експеримент у Слов’янську показав, що нацгвардієць не міг вбити фотографа.
  • Суд міста Павія визнав Марківа винним і засудив до 24 років ув’язнення. 20 листопада Україна подала апеляцію на вирок. Розгляд апеляції відтермінували через коронавірус.
  • Віталій Марків родом з Тернопільщини. Народився 16 серпня 1989 року в місті Хоростків Гусятинського району. У 2003 році разом з матір’ю та сестрою переїхав до Італії, де закінчив технічний коледж, отримав громадянство Італії. В Україну повернувся у грудні 2013 року під час Євромайдану. Тоді в Києві був членом Самооборони. З початком російсько-української війни став добровольцем у Нацгвардії України, далі підписав контракт. Він був заступником командира взводу батальйону. Брав участь у боях під Слов’янськом навесні 2014 року.