Субота , 20.04.2024

5+ характеристик, які необхідно враховувати, вибираючи шини для автомобіля

Всі автомобілісти стикаються з необхідністю змінювати шини на машині відповідно до сезону чи у зв’язку зі зносом коліс.

Вибір гуми має ряд нюансів, але найважливіше правило: на покупці комплекту не потрібно економити. Адже від якості автомобільних шин залежать безпека пересування, комфорт управління автомобілем і навіть розхід палива на транспортному засобі. Отже, які технічні характеристики враховувати при виборі коліс та як підібрати кращий комплект для конкретної марки машини? Давайте виясняти.

Класифікація автомобільних коліс

Експерти інтернет-магазину шин «ШипШина» рекомендують перш, ніж оформити замовлення, ознайомитися з інформацією, яка міститься в «мануалі», тобто в сервісній книжці до транспортного засобу. В ній виробник обов’язково вказує оптимальний тип і розмір коліс, які найкраще підходять до конкретної марки автомобіля. Ця інформація також може бути відмічена в табличці, прикріпленій до центральної стійки кузова з боку водія або пасажира.

Перш ніж замовити автошини, необхідно визначитися з типом гуми. Колеса класифікуються на:

  • літні;
  • зимові;
  • всесезонні.

Гума для теплого сезону містить в своїй основі спеціальний компаунд, який забезпечує їй можливість зберігати експлуатаційні характеристики при високих температурах. Вона не плавиться і не деформується, маневруючи по гарячому дорожньому покриттю. Зимові шини бувають шипованими и нешипованими. Останній варіант більше підходить для регіонів, в яких випадає невелика кількість опадів. Всесезонні моделі — кращий вибір для місцевості, де переважає тепла зима.

Важливе значення має дизайн протектора:

  • симетричний чи асиметричний;
  • направлений чи ненаправлений.

Універсальний вибір — симетричний ненаправлений малюнок. Шини з таким дизайном можна використовувати в будь-яких дорожніх умовах, при їзді в змішаному циклі. Симетричний ненаправлений малюнок на протекторі ще називають дощовим, оскільки він забезпечує хорошу адгезію колеса з мокрою дорогою. Любителям швидкісної їзди більше підходять шини з асиметричним ненаправленим дизайном. Гума з асиметричним направленим малюнком на протекторі зустрічається в продажу нечасто, оскільки виникають деякі труднощі з обслуговуванням ТЗ.

5 технічних параметрів автомобільної гуми, які враховуються в процесі її покупки

Вибираючи шини, необхідно звернути увагу на:

  1. Посадковий діаметр. Якщо шина має радіальну конструкцію, в маркуванні вказана буква R. Біля неї завжди стоїть цифра — це є посадковий діаметр.
  2. Ширину шини. Це перша цифра в типорозмірі. Ширина шини вказується в мм.
  3. Процентне співвідношення висоти до ширини шини. Це друга цифра в типорозмірі.
  4. Індекс швидкості. Він позначається латинською буквою. Це максимальна швидкість (км/год), яку шина здатна витримати при правильному тиску і відповідному навантаженні.
  5. Індекс навантаження. Це максимальний показник ваги, яку здатна витримати шина, при якій зберігається її розмір та геометрія.

Окрім того, необхідно звернути увагу і на тип диску. Найбільш міцними вважаються сталеві диски. Вони розраховані на високе навантаження, тому їх встановлюють на автомобілі, які використовуються в умовах поганих доріг і бездоріжжя. Досить довговічний варіант — литі диски, які виготовлені з легкого алюмінієвого сплаву.

Інтернет-магазин «ШипШина» реалізує автошини від відомих брендів: «Ханкук», «Піреллі», «Нокіан», «Мішлен», «Гудієар». Комплекти коліс поставляються з гарантією від виробника та сертифікатом якості.