Четвер , 28.03.2024

Місто життя, яке будують тернополяни

Тернопіль відзначив День міста по-домашньому

Тернопіль, День міста

У своєму вітальному слові міський голова Сергій Надал назвав Тернопіль містом життя.

“Тернопіль – місто життя. Тут найкомфортніші прогулянки набережною. Тут, в самому серці міста, тихе плесо озера. Теплохід, про який ми пам’ятаємо з дитинства, і куди ми приводимо своїх дітей. Ми зустрічаємо наших гостей і захоплюємо їх чистотою наших вулиць, затишними кав’ярнями, нашими парками, скверами і фонтанами. Тут ми знаходимо натхнення і перепочинок перед новими звершеннями”, – сказав Сергій Надал.

Мер також назвав головну цінність нашого міста. Це наші люди.

“Найбільша гордість нашого міста – це тернополяни, щирі, працьовиті і справжні патріоти. Разом ми творимо образ сучасного європейського міста, європейської України”, – зауважив Сергій Надал.

І це справді так. За останні роки Тернопіль зазнав великих змін, за якими стоять самі тернополяни. Тут реалізовуються великі інфраструктурні проєкти, які раніше здавалися фантастичними.

Останнє святкування дня міста 28 серпня пройшло якось по-домашньому.  Кожна подія, що відбувалася на вулицях міста, підкреслювала якийсь з напрямків життя міста, його розвитку.

Напередодні, 27 серпня у Тернополі презентували дитячу книгу «У міста є я» Ірини Озимюк. Діти зустрілися з міським головою. І, головне, це не була протокольна і формальна зустріч. Це було щире спілкування з маленькими тернополянами, що мають свої ідеї та мрії. Такі зустрічі давно є нормальною практикою у Європі. Проте в Україні, таке просте і веселе спілкування керівника міста з дітьми поки рідкість. А саме на таких зустрічах формується розуміння маленьких громадян, як живе громада та країна. Виховується почуття відповідальності за довколишній світ. І Тернопіль цього разу здивував.

Вже традиційно у нашому місті відбувся етап чемпіонату світу з водно-моторного спорту «HYDRO GP Ternopil». Також пройшов чемпіонат міста з вітрильного спорту. І це ознака одного напрямків майбутнього розвитку Тернополя. Цього року на завершальному етапі будівництво водної Арени “Тернопіль”. Наше місто поступово перетворюється у міжнародний спортивний центр з усіма перевагами цього статусу, як от супутній розвиток місцевої економіки. Створення робочих місць і збільшення можливостей для самореалізації.

Відбулося і багато подій пов’язаних з любительським спортом, як от чемпіонат міста з катання на роликових ковзанах, всеукраїнські змагання з баскетболу 3Х3, змагання з греко-римської боротьби і багато інших фізкультурно-спортивних заходів. Коли відвідуєш такі події, розумієш, що спортивні майданчики, яких стало в рази більше за останні роки, таки дають свою користь.

Як завжди святкування було багатим на культурно-мистецькі події. У парку ім. Т. Шевченка поблизу центрального фонтану, пройшов міжнародний фестиваль гончарів “Не святі горшки ліплять”. Просто неба презентували унікальну виставку полотен художника Євгена Удіна «Тернопіль – місто, що надихає». Колекція творчих робіт автора, які представлені на вернісажі, налічує 60 картин та розповідає, як з роками змінювалось наше місто. Було також багато менших культурних подій.

Відбулася виставка відомого тернопільського художника Богдана Ткачика. Порадували своїми виступами муніципальний Галицький камерний оркестр «Тобі, Тернопіль», гурти «Хвилі», «Мотор’ролла», «Мазепа», «Hanky_X_Dory».

Тернополяни побачили виступи різноманітних театральних та мистецьких гуртів. Серед них були гості, але більше місцевих. Коли відвідуєш такі заходи, які цього року були особливо велелюдні, розумієш, що “Тернопіль — культурний центр”, — це не просто слова, а наш здобуток, створений талановитими тернополянами.

Традиційно Тернопіль вшанував захисників України. Зокрема, у День Захисника біля Меморіалу на пошану захисників України, полеглих у російсько-українській війні, що на Алеї Героїв на Микулинецькому кладовищі, хвилиною мовчання і поминальною панахидою вшанували пам’ять загиблих Героїв України.

Разом з родинами полеглих тернополян, військовослужбовцями, капеланами, волонтерами та небайдужими жителями міста взяв участь у мітингу-реквіємі і поклав квіти до могил загиблих бійців міський голова Сергій Надал. Повага і шана до героїв України, здатність до самопожертви заради захисту спільно — одна з рис характеру тернополян. Попередні покоління творили Незалежність, а нинішнє покоління молодих захищає цю Незалежність. І це також Тернопіль.

У підсумку, ж залишилося відчуття, домашнього свята, де головними дійовими особами були наші тернополяни, члени великої родини. Бо саме вони стоять за розвитком нашого міста. І є переконання, що ця енергія спільних дій і перетворює Тернопіль у місто життя.

Читайте також:
Як Тернопіль святкуватиме День міста (програма заходів)