Четвер , 28.03.2024

У Тернопільській області закрили 7 шкіл

Навчання у семи школах області призупинили цього року. Це школи у Зборівському, Ланівецькому та Гусятинському районах, повідомив під час прес-конференції 20 серпня директор департаменту освіти і науки Тернопільської ОДА Любомир Крупа.

Саме по цих школах є рішення сесій райрад, без яких закрити школу неможливо, пише “20 хвилин”.

– Ми стоїмо виключно на тій позиції, що призупинення чи закриття школи можливе тільки після того, коли є вирішене питання довозу дітей і працевлаштування педагогічних працівників, – каже пан Крупа.

По школах у вищезгаданих районах ці питання вже вирішені, додає посадовець. Діти вчитимуться у школах у сусідніх селах. У деякі можна ходити пішки, адже туди відстань – до одного кілометра. А також дітей возитимуть шкільні автобуси, або існують домовленості з перевізниками, що вони возитимуть дітей безкоштовно.

У селі нема перспектив, щоб молодь залишалася і це проблема всього світу. Тому з кожним роком все більше сільських шкіл призупиняють роботу.

– Так цього року планували закрити 31 школу. Адже є школи перших ступенів, де навчається по одній-двоє дітей і на одну дитину – 4 особи обслуговуючого персоналу. Природньо, що таку школу треба буде закривати, – каже Любомир Крупа. – Зрозуміло, що всіх їх не закриють, оскільки потрібне рішення сесії райради. А друге – в процесі навчального року, який починається 1 вересня, будь-яка реорганізація і закриття неможливо. Тому з 1 вересня 2015 року по 28 травня 2016 року потрібно все порахувати і за літній період провести всі заходи, щоб реорганізувати чи призупинити діяльність цих шкіл.

Окрім того, на даний час на Тернопільщині є 200 малокомплектних (невеликих – прим.ред.) шкіл, додає пан Крупа. А фінансування освіти області лягає на державний бюджет.

Тож на загальну середню освіту на рік така інвестиція складає 2,5 млрд грн – це зарплати, комунпослуги. Відтак є школи, де навчання одного учня коштує 40 тисяч гривень. Адже площа цих шкіл розрахована на значно більшу кількість учнів.