Четвер , 28.03.2024

На Тернопільщині найбільше об’єднаних громад, де пройдуть перші місцеві вибори

Найбільше об’єднаних територіальних громад, в яких відбудуться перші місцеві вибори 25 жовтня 2015 року, налічує Тернопільська область.

Так, своїм рішенням від 7 вересня Центральна виборча комісія призначила перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад та відповідних сільських, селищних, міських голів в 26 об’єднаних територіальних громадах Тернопільщини.

Віктор Литвинчук, керівник Офісу реформ у Тернопільській області, такий результат називає заслугою великої кількості людей, які по-справжньому вболівають за розвиток Тернопільщини.

«Населення області та місцеві голови, які розуміють важливість реформи для розвитку територій їх громад, керівництво виконавчої влади і народні депутати, які представляють наш регіон в парламенті – всіх об’єднала спільна робота, спрямована на виведення нашої області на шлях економічної і соціальної стабільності, достатку й добробуту кожного мешканця регіону. Численні зустрічі в громадах, публічне роз’яснення суті реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, дали позитивний результат. В 26 об’єднаних громадах, які об’єднали майже 200 місцевих рад, пройдуть перші вибори на принципово новій територіальній основі», – прокоментував Віктор Литвинчук.

Він додав, що кількість таких громад була б ще більшою, якби парламент підтримав норму законопроекту №3008, яка передбачала зміну порядку внесення змін до меж районів після місцевих виборів, а не до їх проведення, як це визначено чинним законодавством. Чималої шкоди добровільному  об’єднанню громад, за словами керівника Офісу реформ у Тернопільській області, завдав деструктивний опір збоку депутатів обласної ради та окремих народних депутатів.

«У нашій області, і, як мені відомо, в інших також, представники та народні депутати від окремих політичних сил, які були не зацікавлені в успішному розвитку нашої країни, відверто залякували людей щодо об’єднання громад абсурдними страшилками на кшталт «село згине», «знищать церкву» або «ліквідують область»… Це певним чином теж вплинуло на позицію людей і, як результат, їхнє рішення», – сказав Віктор Литвинчук.

Він висловив переконання, що нині об’єднані громади вже дуже швидко продемонструють на власному прикладі успішність такого об’єднання і тим самим стануть взірцем для тих, хто побачить в такому об’єднанні перспективу для своїх громад.

«Відтак, саме такі об’єднані громади стануть зразком для наслідування. Переконаний, що до кінця року нам вдасться об’єднати усі громади області відповідно до розробленого нами Перспективного плану формування територій громад. У цьому питанні багато залежатиме від рішень Кабінету Міністрів та Верховної Ради України”, – додав керівник офісу реформ.