Четвер , 18.04.2024

Жителі Тернопільщини сплатили 10 млн. гривень податку на нерухомість

За січень-вересень поточного року платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплатили до місцевих бюджетів Тернопільщини 10 мільйонів 600 тисяч гривень, що на 10,2 млн. гривень більше аналогічного періоду минулого року.

Податки-грошіПро це повідомив заступник начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Станіслав Денисюк.

Зокрема, 9,2 млн. грн. податку або 87% сплаченої суми надійшло від юридичних осіб та 1,4 млн. грн. або 13% сплатили громадяни.

Значне збільшення надходжень податку на нерухомість відбулося завдяки зміні правил оподаткування, оскільки з 1 січня 2015 року оподатковуються не лише об’єкти житлової, а й нежитлової нерухомості.

Найбільша кількість громадян – платників податку на нерухомість, а це 39% проживає у місті Тернополі, 24% – у Тернопільському районі та понад 7% – у Чортківському районі. Цікавим є той факт, що 115 жителів Тернопілля, яким нараховано понад 140 тис. грн. податку на нерухомість, сплачують такий податок за нерухомість, яка знаходиться за межами області.

Найбільше юридичних осіб – платників податку на нерухомість, а це 37% у Тернополі та Тернопільському районі, 8% – у Гусятинському районі та 7% – у Кременецькому районі.

Нагадаємо, що податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, запроваджений з 1 січня 2013 року та регламентується ст. 266 Податкового кодексу України.

Платниками податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової чи нежитлової нерухомості, а базою оподаткування є загальна площа об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток.

Податок сплачується за місцем розташування об’єктів оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу України, повідомили в головному управлінні ДФС України в Тернопільській області.

Зокрема, громадяни сплачують податок протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, а юридичні особи – авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.