Четвер , 18.04.2024

У Тернополі заговорили про необхідність перенесення виборів

Сьогодні у Тернополі відбулась спільна прес-конференція представників різних політичних партій щодо фальсифікацій результатів місцевих виборів.

вибори1На зустрічі були присутні кандидати на посаду міського голови Тернополя Тарас Пастух, Володимир Бліхар, Петро Ландяк та представники партій, пише “Погляд”.

Нагадаємо, вчора, 20 жовтня, у тернопільській друкарні «Терно-граф» на Текстильній було виявлено тисячі бюлетенів без супровідних документів.

Також на друкарні знайшли форми для їх друку, тобто штампувати такі бюлетені можна було б сотнями тисяч.

Як зазначив під час зустрічі Тарас Пастух, сьогодні з’явився акт датований заднім числом, що бюлетені були знищені у п’ятницю 16 жовтня.

А за словами Володимира Бліхара, охорона приміщення була знята 19 жовтня, бо “закінчився договір зі службою охорони”, тож був вільний доступ до бюлетенів.

– А бюлетені окремі люди вивозили додому, начебто перераховувати, –  каже Бліхар.

Представник партії “Народний Контроль” Петро Жук розповів, що під час огляду у всіх цехах були виявлені бюлетені без охорони з вільним доступом сторонніх осіб.

Склад з документами виборчої звітності був неопломбований, показники лічильника друку бюлетенів не зафіксовані письмово – скільки ж їх виготовлено, невідомо, а брак нищили руками на очах у правоохоронців, свідків, – каже він.

–  Дивує присутність бланків бюлетенів у цехах та пластин для друку після того, як бюлетені офіційно передали виборчій комісії. Аргументи, які нам наводили –  якщо якійсь дільниці не вистачить чистих бюлетенів, або вони змокнуть (!) їх додрукують у день виборів. А самі бюлетені передавали о 12.00 ночі. За результатами розслідування потрібен однозначно висновок і ЦВК щодо можливості проведення виборів у неділю.

За словами Петра Ландяка,  потрібно було створити контрольну комісію за участю представників фракції ВР, яка б слідкувала за всім процесом друку виборчих бюлетенів.

– Напевно, є замовники такого стану подій. Потрібно звернутися до ЦВК перенести вибори по м. Тернополі, – каже він.

Політичні сили, яка причетні до фальшування, не мають права брати участь у виборах, – наголосила представник позиції Михайла Ратушняка. – Адже це не перший випадок друкування додаткових бюлетенів.
Представник “Свободи” Олег Сиротюк вважає винними у ситуації політичні сили, які делегували представників у контрольну комісію.

–  Вони не справилися із делегованими обов’язками. І тим хто програє, вигідно зірвати місцеві вибори, – каже він.