Четвер , 28.03.2024

Тернопільське СБУ викрило злочинців, які передали терористам 69 мільйонів (ВІДЕО)

Слідчі СБУ завершили досудове розслідування кримінального провадження щодо двох жителів Луганська за ч. 2 ст. 258-5 (фінансування тероризму) Кримінального кодексу України.

сепаратисти1Про це повідомили у секторі взаємодії з громадськістю управління СБУ в Тернопільській області.

Слідством встановлено, що на початку лютого 2015 року зазначені особи створили у Луганську незаконну фінансову установу «Перший комерційний центр».

Ця установа обготівковувала кошти з рахунків учасників терористичної організації «ЛНР» як в українській, так й іноземній валютах, виплачувала бойовикам грошові перекази, зараховувала кошти на їх поточні рахунки, обмінювала валюту тощо.

Спільники терористів акумулювали кошти з різних джерел, зокрема з Росії, і переводили на рахунки українських банківських установ. Кур’єри знімали гроші у відділеннях банків на підконтрольній українській владі територіях та готівкою завозили до так званої «ЛНР». Щомісячний оборот фінустанови становив майже 25 мільйонів гривень, з яких сплачувалися «податки» фіскальним органам терористів.

Загалом з березня до вересня 2015 року зловмисники забезпечили видачу бойовикам «ЛНР» готівкових коштів на більше ніж 69 мільйонів гривень.

У ході розслідування співробітниками СБУ затримано двох представників «Першого комерційного центру» під час реалізації ними у Києві одного з етапів даної злочинної схеми. Сьогодні суд до них обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Також накладено арешт на майно обвинувачених та кошти, що знаходилися на їх банківських рахунках загальною сумою понад 1 млн. грн.

Кримінальне провадження, яке проводило Тернопільське УСБУ, скеровано до суду. Відповідно до чинного законодавства зловмисникам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 10 років з конфіскацією майна.