Вівторок , 16.04.2024

Замість “Свободи” – повний авторитаризм

Як ви судно назовете, так воно і попливе – ця відома фраза аж ніяк не стосується політичної партії ВО “Свобода”.

Тягнибок2Замість Свободи у партії Олега Тягнибока насправді панує справжній авторитаризм.

Тільки минулого тижня у лавах українських націоналістів виникло два скандали, пов’язаних з авторитарним управлінням партією.

Пішов через слабку кадрову політику

Спочатку народний депутат України Юрій Бублик написав заяву про вихід із партії Всеукраїнське об’єднання “Свобода”.

Бублик минулого року на позачергових виборах був обраний у Верховну Раду по одному із мажоритарних округів Полтавшини.

Як пояснив нардеп, причиною його виходу зі “Свободи” стала “авторитарна модель управління партією”.  Юрій Бублик розповів, що керівництво місцевих організацій “Свободи” обирають за призначенням голови партії на основі рекомендацій місцевого вищого керівництва, а не рядові члени.

“До такої ситуація призвела слабка кадрова політика. Тому для збереження власної репутації, я вирішив призупинити членство у “Свободі”. Дістали” – повідомив нардеп наприкінці своєї заяви про вихід із партії.

У Тернополі теж подібна картина

Далі естафету від полтавського нардепа перейняли тернопільські міські депутати від ВО “Свобода”.

Внутрішній конфлікт у тернопільській “Свободі” назрівав давно, але лише минулого тижня він вихлюпнув назовні.

І проявилося це під час сесії Тернопільської міської ради, що відбулася 22 грудня. Тоді депутати міськради за допомогою частини фракції ВО “Свобода” зарубали кілька “жирних” земельних питань, які проштовхував міський голова Сергій Надал. Окрім того, 7 із 13 свободівців у міській раді проголосували за недовіру головному архітектору міста.

Реакція партійного керівництва не забарилася.

Вже наступного дня у Тернопільській міській організації ВО “Свобода” відбувся “розбір польотів”. І як наслідок – зміна керівництва міською організацією.

Так, депутат міськради Роман Навроцький склав повноваження голови Тернопільської міської організації ВО “Свобода”. Замість тимчасово виконуючим обов’язки керманича міської організації призначили  Володимира Стаюру.

У неділю, 27 грудня, у Тернополі свободівці провели конференцію, на якій мали затвердити Стаюру на посаді голови міського осередку партії.

На конференцію прибув лідер партії Олег Тягнибок та близько десяти його найближчих соратників. Це власне свідчить про усю серйозність ситуації, адже зазвичай лідер партій не їздять на звітно-виборні конференції міських чи обласних осередків.

Однак, більшість міських свободівців не піддалися на тиск партійних лідерів і після п’ятигодинної конференції так і не вдалося затвердити Володимира Стаюру на посаді голови міського осередку.

Після невдалого голосування за Стаюру наступну конференцію вирішили провести у березні наступного року.

Причина внутрішнього конфлікту у лавах тернопільської “Свободи” дуже проста – частина депутатів міської ради не хочуть бути звичайними кнопкодавами. Вони, як порядні націоналісти, хочуть щоб з їхньою думкою рахувалися.

Але от чи зрозумів це Олег Тягнибок – питання залишається відкритим.