Четвер , 28.03.2024

Питання будівництва ГЕС на Дністрі вивчатиме депутатська комісія

– Ті гроші, які отримають від енергетики на Дністрі не варті того, що можна там отримати, як від туристичної перлини, – переконаний тернопільський мандрівник Володимир Горон.
Дністер3Акцію протесту під стінами Тернопільської облради провели у понеділок, 4 січня, ряд громадських організацій. Учасники пікету виступали проти можливого будівництва каскаду 6 гідроелектростанцій із водосховищами на річці Дністер.

– Важко збагнути, на що розраховують ініціатори будівництва ГЕС на Дністрі, – розповідає керівник громадського об’єднання “Скеля” Андрій Об’єщик. – Водний кодекс забороняє таке будівництво, земельний кодекс забороняє, положення про Національні парки  теж забороняє. Я переконаний, що громадськість не дозволить переступити через усі ці законодавчі положення ініціаторам будівництва ГЕС.

Відомий тернопільський мандрівник Володимир Горон вважає, що Дністер варто було б зберегти навіть у тому випадку, якби він не був Національним парком, пише galas.te.ua

– Ті гроші, які отримають від енергетики на Дністрі не варті того, що можна там отримати, як від туристичної перлини, – переконаний Володимир Горон. – Наприклад, в Івано-Франківську добре розуміють як можна заробляти на туризмі. Там будівництво ГЕС на Дністрі депутати облради уже заборонили.

Під час сесії Тернопільської облради, що відбулася 4 січня, питання щодо будівництва ГЕС на Дністрі розглянули першочергово. Після жвавих майже двогодинних дискусій депутати вирішили створити комісію, яка вивчить питання можливості будівництва ГЕС на Дністрі.

До складу комісії увійшли депутати облради та представники від громадських організацій із правом дорадчого голосу. Очолив комісію представник “Об’єднання “Самопоміч” Роман Нитка.

Роман Нитка зауважив, що комісія вивчатиме не тільки питання законодавчого обґрунтування будівництва ГЕС на Дністрі, але й ряд суміжних питань, пов’язаних із проблематикою Дністровського каньйону – це незаконна вирубка лісів, нелегальна розробка кар’єрів та вивіз із них корисних копалин.

– Я переконаний, що депутати Тернопільської облради об’єктивно та зважено підійдуть до питання, пов’язаною із визначною туристичною перлиною нашого краю, – зауважив Роман Нитка. – При цьому у рішенні комісії будуть відображені усі зауваження громадських активістів щодо незаконності будівництва ГЕС на Дністрі.