П’ятниця , 29.03.2024

Троє жителів Тернопільщини померли від пневмонії

Троє жителів Тернопілля із початку санітарно-епідемічного періоду померли від пневмонії, або запалення легень. Проте в жодному із цих випадків під час лабораторних досліджень вірусу грипу не виявили.

грип1Про це 13 січня, повідомив заступник директора департаменту охорони здоров’я обласної держадміністрації Володимир Курило. Він стверджує, що у згаданих летальних випадків були інші причини, пише Терен.

– Наші люди слухають, але не чують, – із гіркотою у голосі каже фахівець. – Коли ми закликаємо дбати про профілактику вірусних захворювань, цю інформацію більшість ігнорує. Коли чують про щеплення, махають рукою…

Начальник головного управління державної санітарної служби в області Володимир Паничев підтвердив цю статистику, а також додав кілька свіжих деталей.

– Загалом у нашій області зафіксовані 12 лабораторно підтверджених випадків грипу, – каже він. – Останній із них – у дитини із Кременецького району. Йдеться про вірус Н1N1, або «свинячий», тобто вірус із назвою «Каліфорнія». Це вже підтвердили лабораторні аналізи.

Скільки ще є хворих на цей вірус грипу на Тернопіллі, лікар повідомляти не береться, адже аналізи – надто дорогі, тож їх роблять лише у випадку важкої недуги у пацієнта, коли тяжко встановити діагноз, або для підтвердження причин смерті.

– Усі померлі звернулися до лікаря на 5-7 день хвороби. Отже, йдеться про запущені хвороби, – додає головний терапевт області Лариса Матюк. – Тому ще раз наголошую: до лікаря важливо звернутися відразу, як відчуєте себе хворими! Якщо є температура, то на роботу і в поліклініку йти не варто, аби не заразити інших. Викликайте лікаря додому і негайно починайте лікування.

Принагідно вона попросила працедавців відправляти працівників додому, якщо у них – помітні ознаки вірусної інфекції.

До речі, Володимир Курило запевнив, що всі медзаклади краю забезпечені препаратами, необхідними для допомоги хворим із вірусними недугами, у тому числі – грипом. Для них у лікарнях уже навіть підготували спеціальні палати. Якщо кількість хворих надалі зростатиме, то медики вдадуться до превентивних заходів: порадять тимчасово припинити навчання в школах, відмінити масові заходи, частіше проводити вологе прибирання тощо. Втім, поки що серйозної загрози на Тернопіллі, як в інших регіонах країни, немає. За даними щоденного моніторингу, епідпоріг подолали лише у Тернопільському районі. Наразі в області оголосили передепідемічний період.