П’ятниця , 26.04.2024

Помер перший ректор тернопільського технічного університету

31 січня 2016 року, перестало битися серце першого ректора Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, доктора фізико-математичних наук, професора, дійсного члена Академії інженерних наук України, заслуженого діяча науки і техніки України Шаблія Олега Миколайовича.

shabliyОлег Миколайович Шаблій народився 18 червня 1935 року в селі Чернихів на Тернопільщині. У 1958 році закінчив Львівський державний університет імені Івана Франка. В 1962 році групу молодих науковців направили в місто Тернопіль для організації роботи філіалу Львівського політехнічного університету.

З 1985 року Олег Шаблій – директор Тернопільського філіалу ЛПІ. Під керівництвом Олега Миколайовича Шаблія філіал інтенсивно розвивав матеріальну базу та кадровий склад, що дало основу для його перетворення в Тернопільський приладобудівний інститут, який очолив О.М. Шаблій.

З 1997 року ВНЗ перейменовано на Тернопільський державний технічний університет імені Івана Пулюя – навчальний заклад IV рівня акредитації, ректором якого обрано Олега Миколайовича Шаблій.

За часи ректорства О.М. Шаблія (1997 – 2007 рр.) проводилась об’ємна робота з вдосконалення технології проведення договірної роботи з підприємствами через Центр трансферу технологій університету та технології навчання, виховання і фізичного зміцнення молоді.