П’ятниця , 19.04.2024

У навчальному закладі Тернополя зафіксували спалах захворювання на гепатит

Головне Управління Держсанепідслужби в Тернопільській області повідомляє про спалах захворювання на вірусний гепатит А серед учнів Тернопільського вищого професійного училища № 4.

гепатитЗахворіло 5 осіб, із них 4  – дітей, які навчаються  у одній групі та проживають в одному блоці гуртожитку училища.

Перший випадок захворювання зареєстровано ще 02 грудня 2015 року, останній – 29 січня 2016 року. Усіх хворих з попереднім діагнозом «Вірусний гепатит А» було госпіталізовано у інфекційні відділення районних лікарень та ТМДКЛ (за місцем проживання). Лабораторно підтверджений діагноз у 2 хворих (методом ПЛР).
На сьогоднішній день на стаціонарному лікуванні залишається 2 учнів.
У ході епідрозслідування – при зборі епіданамнезу, за даними лабораторних досліджень (зразки питної води, змиви з предметів побуту, обстеження контактних),  підтверджені факти порушення правил особистої гігієни у побуті та при зберіганні та вживанні харчових продуктів. Відповідно шляхами передачі стали фекально-оральний та контактно-побутовий, що власне характерно для даної кишкової інфекції.

У приміщеннях, де перебували хворі ( навчальний корпус училища, житлові кімнати та побутові приміщення гуртожитку) спеціалістами відділення дезінфектології ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» проведено заключну дезінфекцію.
Робота у вогнищі продовжується – за контактними (учнями, персоналом училища) ведеться медичне спостереження, проводяться  дослідження на біохімічні показники крові.