Четвер , 28.03.2024

На Тернопільщині цього року хочуть закрити 10 шкіл (CПИСОК)

У Тернопільській області є 10 шкіл-дев’ятирічок, у яких навчається менше 25 учнів. З 1 вересня цього року держава перестає фінансувати такі заклади – їх реорганізують у початкові школи або фінансуватимуть з місцевого бюджету.

школа9У 2016 році на Тернопіллі реорганізють Поточанську загальноосвітню школу I-II ступенів, якщо за це проголосують депутати Бережанської районної ради.

В освітньому закладі навчається всього лиш 16 учнів, тому робота школа не виправдовує себе економічно.

«Уявіть собі, що школа, де є менше 25 дітей, наприклад заклад I-II ступенів, цих діток навчає від 15 до 20 вчителів, так як предмети різні і повинен бути кваліфікований працівник. На одну таку дитину витрачається від 28 до 35 тисяч гривень, коли держава виділяє 9,4 тисяч гривень. Оскільки з 1 вересня такі школи державою фінансуватися не будуть, у районах і територіальних громадах повинні вирішити чи ліквідувати такі заклади чи взяти повністю їх фінансування на себе. Однак, якщо школи I-II і I-III ступенів реорганізувати на заклади із I ступенем, тобто навчати дітей у цих закладах не до 9 класу, а до 4-го, а потім переводити, то початкові школи держава фінансуватиме і надалі – з освітньої субвенції», – пояснила директор департаменту освіти і науки Тернопільської обласної держадміністрації Ольга Хома.

Окрім Поточанської, у нашій області є ще 9 шкіл, у яких навчається менше 25-ти учнів.

Ось як виглядає перелік шкіл Тернопільщини, у яких навчається менше 25 учнів:

  1. Киданівська ЗОШ І-ІІ ступенів (Бучацький район) – 15 учнів
  2. Боківська ЗОШ I-II ступенів (Підгаєцький район) – 15 учнів
  3. Поточанська ЗОШ І-ІІ ступенів (Бережанський район) – 16 учнів
  4. Маловодівська ЗОШ І-ІІ ступенів (Золотниківська громада, Теребовлянський район) – 18 учнів
  5. Котузівська ЗОШ І-ІІ ступенів (Золотниківська громада, Теребовлянський район) – 19 учнів
  6. Козівська ЗОШ I-II ступенів (Козівський район) – 19 учнів
  7. Бережанська ЗОШ I-II ступенів (Лановецький район) – 21 учень
  8. Покропивнянська ЗОШ I-II ступенів (Козлівська об’єднана територіальна громада, Козівський район) – 22 учнів
  9. Почернянська ЗОШ І-ІІ ступенів (Лановецький район) – 22 учнів
  10. Гайворонська ЗОШ І-ІІ ступенів (Золотниківська громада, Теребовлянський район) – 24 учні

Доля трьох шкіл Теребовлянщини, у Маловодах, Котузові та Гайворонці, уже вирішена. Ці навчальні заклади будуть збережені – новостворена Золотниківська об’єднана громада вирішила їх не закривати, а фінансувати самостійно.

Решту 7 закладів із цього списку реорганізують для навчання дітей початкових класів, що дозволить зберегти державне фінансування.

Водночас в обласному департаменті освіти переконують, в усіх населених пунктах, де школи таки реорганізують чи ліквідують, учням старших класів за проїзд до школи у сусідніх селах платити не прийдеться. Адже через реорганізацію місцеві управління освіти зобов’язані забезпечити шкільні автобуси, пише Галас.