Четвер , 18.04.2024

У Тернополі облрада наклала мораторій на будівництво каскаду ГЕС на Дністрі

Мораторій на будівництво ГЕС на верхньому Дністрі таки наклали на сесії облради в четвер, 3 березня.

днистер-пикет1Однак активістам цього мало – вимагають заборонити і розробку самого проекту, пише “20 хвилин”.

Перед цим під стінами ОДА зібралися активісти протестувальники, які вимагали дослухатись до їхніх вимог – жодної ГЕС на Дністрі бути не може. З собою принесли не лише плакати, а й шини та… катамаран, на якому раніше сплавлялися Дністром.

– Ми вже роками проводимо сплави на Дністрі, – розповідає турист та організатор активного відпочинку Борис Гора. – І не допустимо жодних будівництв, які б цьому перешкодили. До нас приїжджають люди з Києва, Центральної України, а що ми робитимемо, коли річку перекриють? Після пікету активісти пішли в сесійну залу. Там, із плакатами в руках, вони вимагали дослухатись до звіту комісії облради, яка досліджувала всі плюси та мінуси такого проекту.
Нарешті зачитали звіт, згідно з яким, будівництво ГЕС на Дністрі призведе до повного знищення екологічної системи. Крім того, як дослідила комісія, щороку на сплавах Дністром можна заробляти близько 42-43 мільйонів гривень, а зараз туризм дає прибутку в 10-12% від вказаної суми. Тож варто вкладати гроші в розвиток рекреації, а не нищити потенціал ріки.

Однак активістів не задовольнив мораторій. Вони виступають із закликом заборонити навіть розробку самого проекту. Кажуть, що це буде дерибан державних коштів, а сума таки немала – 100 мільйонів гривень.