Четвер , 18.04.2024

У якому закладі освіти на Тернопільщині зібрали найбільше благодійних внесків?

Сьогодні багато освітніх навчальних закладів використовують благодійні внески у фінансуванні своїх потреб. 

Баран-Ольга-для-змі-1Зазвичай, такими благодійниками є батьки, які вносять благодійні внески у «добровільно-примусовому» порядку, та благодійні організації, які здебільшого й визначають напрямки використання цих коштів.

Проте, якщо благодійник не визначив напрямки використання, то керівник установи повинен спрямувати ці кошти на першочергові потреби.

Відповідно до інформації Департаменту освіти і науки Тернопільської обласної адміністрації, сума благодійних внесків, які надійшли до професійно-технічних навчальних закладів за 2015 рік становила 5702,1 тис. грн. (враховуючи залишок на початок року). Слід зазначити, що в Тернопільській області налічується 24 професійно-технічні заклади.

Аналізуючи їх асигнування можна сказати, що найбільше припадає на одного учня з благодійних внесків у ДПТНЗ «ТВПУ ресторанного сервісу і торгівлі» – 1224,9 грн (821 учень), у ДНЗ «Борщівського професійного ліцею» – 1437 грн (304 учні) , у ТВПУ №4 ім. М. Паращука – 990,7 грн ( 843 учні), та у Тернопільському центрі професійно-технічної освіти – 931,4 грн (730 учнів).

Проте найменше асигнувань у Товстенському професійному сільськогосподарському ліцеї – 70,4 грн, у ДНЗ «Підгаєцький професійний аграрний ліцей» – 69,8 грн, а також у ДНЗ «Скалатський професійний ліцей» – 41,2 грн.

Загалом видатки з благодійних внесків склали 5702,1 тис. грн. Серед найвагоміших витрат були витрати на придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентаря, на продукти харчування, а також на капітальні видатки.

Слід зазначити, що кілька навчальних закладів, такі як ДНЗ «Підволочиський професійний ліцей», Професійно-технічне училище №34 смт. Коропець, Зборівський коледж ТНТУ ім. І. Пулюя не отримали жодних благодійних внесків. Зі сторони це може виглядати так, що вони не відобразили цих внесків у своїх надходженнях, тому і відповідно не було  додаткового джерела фінансування.

Тому для того, щоб не виникали сумнівні ситуації і для більш ефективного результату благодійникам необхідно вказувати при внесенні благодійного внеску ціль їхнього подальшого використання. Також благодійники повинні бути зацікавленні у контролі за використанням їхніх грошей, або у створенні напрямку для їх першочергового використання і посилатися на нормативне законодавство.

В даний час наша країна знаходиться у важкій ситуації, тому усі громадяни повинні бути зацікавлені у змінах на краще, а саме долучатися до контролю за використанням коштів бюджетів на всіх його рівнях.

БАРАН Ольга (ТНЕУ, Ф-44)