Субота , 20.04.2024

Депутати Тернопільщини хочуть ліквідувати православний анклав московського патріархату

Депутати Тернопільської облради пропонують забрати Почаївську Лавру в Української православної церкви Московського патріархату і надати святині статусу державного заповідника.

ПочаевСесія  Тернопільської облради у четвер, 12 травня, проголосувала за звернення стосовно повернення Почаївській лаврі статусу державного заповідника.

Депутати обговорили запропонований проект звернення до Президента України та Кабінету Міністрів України та прийняли його за основу.

Обранці наголошували про необхідність та актуальність такого звернення, однак вирішили врахувати ще й запропоновані громадськістю доповнення, повідомляє прес-служба облради.

Відтак, народні обранці вимагають від Прем’єр-міністра України скасувати нормативні акти Кабінету Міністрів, якими пам’ятки архітектури комплексу Почаївської лаври із спільної власності територіальних громад Кременецького району та Кременця незаконно передані до сфери Державного комітету будівництва та архітектури.

Депутати також вимагають повернути до складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника.

Також вирішено поновити роботу тимчасової контрольної комісії Тернопільської обласної ради щодо перевірки законності передачі храмового комплексу в Почаєві УПЦ Московського патріархату.