П’ятниця , 29.03.2024

Тернопільську міську раду сьогодні пікетували через Генплан

Сьогодні, 17 травня, у Тернополі відбувався пікет міської ради.

пикет-генплан1Міська влада повинна показати громаді справжній Генеральний план міста, всі фальшування містобудівної документації необхідно розслідувати, процедура змін до Генплану має відбутися згідно з законом, а не за тіньовими схемами та маніпулюваннями.

Такі основні вимоги громадських активістів, пише “20 хвилин”.

Всеукраїнська інціатива «Включайся», мета якої розрухати людей в різних містах, знайти основні проблеми та помогти їх вирішити, вже вдруге приїхала в Тернопіль.

Цього разу свій візит активісти почали з мирної акції біля міської ради до якої запросили долучитися громадські організації міста, які займаються припиненням незаконних рішень міської влади та порушеннями містобудівного законодавства в Тернополі.

То ж біля міської ради в 10 годині 17 травня зібрались представники «Включайся», ГО «Екоальянс», «Демальянс», «Правовий погляд» та Громадської спілки «Рада бізнесу Тернопілля». Приєднались з учасники інших ГО та активісти.

Акція не планувалась велелюдною адже це не пікет чи мітинг, а мирне привернення уваги до проблеми. Основна дія під час акції – символічне відмежування міської ради червоною стрічкою від громади. Бо ж влада таки відмежована…

– Два місяці тому ми вже були в Тернополі і тоді почули від громади про проблему з Генеральним планом, – каже регіональний координатор громадської ініціативи «Включайся» Артем Соколенко. – Ми почули про те, що Генеральний план міста ховають від людей під грифом ДСК, а в публічному доступі розмістили підкореговану копію, що згідно з законом – злочин. Також ми почули про порушення справжнього Генерального плану, внаслідок яких відбулись виділення землі і забудови в зелених зонах чи там де того не могло бути. Ми зібрали від активістів докази та передали в Нацполіцію та Національне антикорупційне бюро. Правоохоронні органи повідомили «Включайся», що проблеми таки є і триває розслідування декількох кримінальних справ щодо зловживання службовим становищем чи щодо підробки документів.
Про порушення говорили: Денис Милий, який розповів про типову схему відводу землі через інвестпроекти, Едуард Міляновський якому вдалось отримати три офіційні викопіювання з Генерального плану на одну і туж ділянку, які різняться між собою (притому, що Генплан не змінювали офіційно), Любов Вовк, яка зазначила, що зміни до діючого Гепнлану варто прийняти лише після того як з’ясуються всі порушення існуючого документу.

Офіційно міська рада такі звинувачення спростовує і запевняє, що з Генпланом усе добре, а зміни необхідні громаді. Хто правий мали б показати результати розслідування. Та проблема в тому, що зміни до Генерального плану можуть затвердити на найближчій сесії міськради. А чимало тих змін, як дослідили активісти, не на покращення, а на легалізацію злочинів попередніх років. Якщо затвердження пройде, порушення не скасувати…