П’ятниця , 29.03.2024

На Тернопільщині страйкували працівники кар’єру, з якого возять вапняк на металургійні комбінати

Найгарячішою точкою на мапі Тернопільщини, безперечно, є село Новоліска Підволочиського району. Невдоволені умовами праці та оплатою за свою роботу, на акцію непокори вийшли працівники двох кар’єрів.

новосілка-страйкЗначна частка працівників ТзОВ «Кар’єр Новосілка» та Полупанівської філії ТОВ ВК «Гірничодобувна промисловість», відмовившись працювати, висунули вимоги власникам.

Вони вимагали приблизно на 80 відсотків збільшити заробітну плату, а також укладати не короткострокові трудові договори на один місяць, а безстрокові або хоча б на один рік.

Керівництво називає дії працівників не інакше, як саботаж.

– З 25 травня на кар’єрі відбувається саботаж з боку окремих категорій працівників кар’єру, які безпідставно відмовляються виконувати функціональні обов’язки, вимагаючи необґрунтовано підвищити їм заробітну плату, – заявив генеральний директор ТзОВ «Кар’єр Новосілка» Віталій Штогрин. – Майже щодня на кар’єрі з’являються депутат обласної ради Петро Васько, голова Скалатської громади Петро Савончик, депутати Підволочиської районної ради, які підбурюють працівників кар’єру до страйку та повної зупинки підприємства.

Гендиректор повідомив, що на сьогодні середній розмір заробітної плати на ТОВ «Кар’єр Новосілка» складає 4357 грн. і є більшим як від середньообласного – 3394 грн., так і в середньому по галузі – 3900 грн. Окрім того, пан Штогрин повідомив, що товариство є одним з найбільших платників податків, які минулого року склали близько 6,2 млн. грн.

Зважаючи на суспільну напругу, за колективним зверненням працівників (у Новосілці на кар’єрі працюють 112 людей, в Полупанівці – 105) з перевірками на підприємство приїхали контролюючі органи. Зокрема, фахівці управління Держпраці у Тернопільській області у тому, що між ТОВ та робітниками укладено місячні договори (1 числа місяця люди приймаються на роботу, останнього – звільняються), не побачили порушення трудового законодавства, бо самі працівники підписали відповідне прохання. Виявлені незначні порушення пов’язані з виплатою заробітної плати при звільненні, але вони не суттєві, тому керівництво кар’єру відбулося адмінштрафом.

На запитання, чому саме керівництво кар’єрів укладає короткострокові договори, директор ТОВ ВК «Гірничодобувна промисловість» Володимир Авраменко повідомив, що це дисциплінує працівників, бо є важелі впливу на осіб, які зловживають під час роботи алкоголем та здійснюють крадіжки.

Коли кілька днів дирекція кар’єрів не почула людей, ті вдалися до перекриття руху автомобілів з кар’єрів до Скалата та заблокували відвантаження сировини у залізничні вагони.

Побачивши, що ситуація виходить з-під контролю, власники кар’єрів пішли на певні поступки. Ті погодилися підвищити розмір заробітної плати з 1 липня на 20 відсотків і з 1 листопада – ще на 10-ть. Окрім того, керівництво кар’єрів вирішило з тими працівниками, у яких закінчився термін трудового договору та бажають працювати на підприємстві, укласти договори строком на 6 місяців.

Але працівники стоять на своєму і на жодні поступки перед роботодавцями не йдуть. Більше того, як розповів екскаваторник Полупанівської філії ТОВ ВК «Гірничодобувна промисловість» Арсен Вовна, працівники висунули додаткові вимоги, пов’язані з покращенням умов праці та проведенням оплати за дні, під час яких відбувався страйк. А депутат Скалатської об’єднаної громади Сергій Сарабун зауважив, що відтепер особливу увагу місцеве самоврядування звертатиме на рух автомобілів з кар’єрів (зазвичай ті перевозять на кілька тонн більше вантажів, ніж написано в супровідних документах), які розбивають місцеві дороги.
Власники взяли паузу. А між тим, підприємство почало зазнавати величезних збитків, адже кар’єри останніх 5 років працюють, як повідомив представник власника пан Авраменко, цілий рік, сім днів на тиждень та 24 години на добу в чотири зміни (вихідними є лише Великдень та Різдво). До того ж вони мають сплачувати неустойку за невиконання договорів з найбільшими металургійними підприємствами України.

Як вдалось дізнатися «Номер один», засновником ТОВ «Кар’єр Новосілка» є офшорна кіпрська «Сподумейн продакшн холдингз лімітед» з реєстрацією у Нікосії. А кінцевим бенефіціарним власником останньої є громадянка Кіпру, очевидно, підставна особа, Міта Маріа. Уже цей факт мав би насторожити владу Тернопільщини, яка взялася вирішити трудовий конфлікт…

Віталій Попович (“Номер один”)