Четвер , 28.03.2024

Тернопільщину поділять на 49

У Тернопільській області в рамках проведення першого етапу адмінреформи планують створити 49 об’єднаних громад.

громадиОдне із найважливіших завдань адмінреформи — утворення нових та розширення вже існуючих територіальних громад.

Про це повідомив заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Олег Валов під час прес-конференції з представлення змін до Перспективного плану формування територій громад Тернопільської області.

«Перспективний план допрацьовується та вдосконалюється. З цією метою із 8 червня на теренах області діяли дві робочі підгрупи, що надавали юридичні та методичні консультації у практично всіх потенційних центрах та окремих громадах. Проведено близько 25 зустрічей, під час яких визначено певні пропозиції до Перспективного плану формування територій громад області. Їх розглянули на засіданні відповідної робочої групи, відтак пропозиції були внесені на розгляд обласної ради та наступним поданням на розгляд Кабінету Міністрів України, —  повідомив Олег Валов.  — Переважна частина об’єднаних громад вже зараз проводять консультації щодо приєднання нових сільських рад, тобто готові до розширення. Загалом на Тернопільщині пропонується утворити 49 об’єднаних громад: створити 24 нові громади й розширити вже існуючі 18».

До слова, об’єднаним громадам області держава виділила субвенцію в розмірі 141554,4 тис. гривень. Крім цього, очікується міжнародна допомога від уряду США та Євросоюзу на реалізацію проектів у сфері інфраструктури, створення ЦНАПів, а також навчання, зазначив заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації.

Нагадаємо, на території області утворено 26 об’єднаних територіальних громад, що  охоплюють 27% території області, 167 рад із 615 сільських, селищних та міських рад (283 населені пункти) та 229 тис. населення.