Четвер , 28.03.2024

Депутати Тернопільської міської ради хочуть запустити «харківський сценарій»

Звернення підприємців міста Тернополя до міського голови Сергія Надала, начальника Головного  Управління Національної поліції у Тернопільській області Олександра Богомола, голови УСБУ у Тернопільській області Олексія Ушанова та прокурора Тернопільської області В’ячеслава Перча

schkulaПідприємці Тернополя дуже позитивно сприйняли ініціативу міського голови Тернополя Сергія Надала про автоматичне продовження оренди на землю фізичним та юридичним особам, які добросовісно орендували землю, терміном на 5 років з моменту їх закінчення. Це рішення завдає нищівного удару по корупції.

Адже головним інструментом “вибивання грошей” з бізнесу є якраз зловживання службовим становищем, коли різного роду “посередники” пропонують за винагороду “протягнути рішення” про продовження оренди земельної ділянки через сесію.

Також така ініціатива мера дозволить економити для малого та середнього бізнесу величезні кошти. Не секрет, що майже всі підприємці щомісяця відкладали кошти (подекуди до 30 % прибутку) для “винагороди” окремим депутатам (із земельної комісії), щоб вони швидше поставили на розгляд сесії питання про продовження оренди земельної ділянки. Або принаймні не блокували винесення цього питання на сесію. Якщо ініціативи мера Сергія Надала буде зреалізовано, – ці кошти підприємці можуть пустити на розвиток свого бізнесу, на створення додаткових робочих місць.

Тому ми вкрай негативно сприймаємо будь-які спроби скасувати або обмежити дію цього рішення. Зокрема пропозиції голови земельної комісії Тернопільської міської ради, депутата від фракції «Самопоміч» Андрія Шкули. На своїй сторінці у Фейсбук він запропонував обмежити дію про автоматичне продовження оренди на землю фізичним та юридичним особам, які добросовісно орендували землю, терміном на 5 років.

Ми переконані, що прикриваючись нібито піклуванням про тернопільську громаду, голова земельної комісії просто хоче зберегти корупційні схеми, на яких, за нашими даними, депутати отримують найбільше “винагороди”. Прикро, що ініціативу Шкули, через поширення і “вподобання” його посту, підтримали й інші депутати з різних фракції ТМР. Тому є реальна загроза, що депутати зірвуть таку потрібну ініціативу міського голови.

Для прикладу, тернопільські підприємці  негативно сприймають пропозицію А.Шкули заборонити автоматично продовжувати оренду земельних ділянок на зупинках громадського транспорту. Мовляв, замість маленького кіоску може вирости багатоповерхівка.

Доводимо до Вашого відома, що нічого іншого будувати на зупинках підприємці не мають права, бо це заборонено законодавством про цільове використання об’єктів та земельних ділянок. Тому таке упереджене ставлення до підприємців, які працюють на зупинках громадського транспорту, як мінімум незрозуміле. Такі добросовісні підприємці мають мати такі ж права, які і інші підприємці.

Також пан Шкула пропонує продовжити оренду згідно з списком виключно тим, хто звернеться з відповідною заявою.

Ми вважаємо, що така пропозиція абсурдна у своїй суті. Адже, якщо рішення про продовження буде прийматися для всіх добросовісних підприємців відразу, то ті, які не хочуть далі працювати просто не будуть заключати договори. У зворотньому випадку, підприємцям треба знову йти у міськраду, писати заявив та нести “шоколадки” чиновникам. Це як мінімум.

Найбільше нас шокувала пропозиція голови земельної комісії ТМР, щоб депутати отримали змогу, на власний розсуд, виключати зі списку на продовження оренди земельні ділянки.

Підприємці Тернополя переконані, що ця ідея А.Шкули взагалі нівелює антикорупційну ідею міського голови щодо автоматичного продовження оренди землі добросовісним підприємцям та має на меті повернення діючих корупційних схем. Адже, депутати тепер отримають змогу викреслювати всі небажані для них земельні ділянки. А щоб вони ставали “бажаними”- нам, підприємцям, треба знову йти й “кланятися їм у ноги”.

Пан голова земельної комісії апелює, що у попередні роки земельні ділянки видавали й у зелених зонах і на територіях шкіл.

Шановний владотримач, доводимо до Вашого відома, що у всіх добросовісних підприємців є законні рішення про оренду земельних ділянок, які видавали самі ж депутати після відповідної всесторонньої перевірки. Якщо ж дійсно при видачі підприємцям права на оренду землі були незаконні, є попередження від правоохоронних органів або громадян, то такі ділянки й так не потрапляють у список на автоматичне продовження оренди.

Ми, добросовісні підприємці міста Тернополя сплачуємо податки у міський та загальнодержавний бюджет, за які й функціонує Тернопільська міська рада та правоохоронні органи.

Ми створюємо нові робочі місця, покращуємо інфраструктуру та зовнішній вигляд нашого міста.

Тому ми маємо право працювати вільно, без постійного тиску з боку міських депутатів та продажних чиновників.

Ми закликаємо міського голову Тернополя Сергія Надала відстояти власну ініціативу щодо автоматичного продовження оренди на землю фізичним та юридичним особам, які добросовісно орендували землю, терміном на 5 років з моменту їх закінчення.

Ми звертаємося до всіх керівників силових структур Тернопільщини з вимогою перевірити спроби окремих депутатів тернопільської міської ради, зокрема керівництва земельної комісії, саботувати рішення мера. Ми вважаємо, що це робиться з метою зберегти всі існуючі “вікна”, які дозволяють недобросовісним депутатам й надалі вимагати хабарі від добросовісних підприємців.

Нещодавно на всю Україну прогримів скандал у Харкові, де 150 працівників ГПУ та бійців Альфи СБУ провели понад 120 обшуків. Правоохоронці встановили факти розкрадання 650 га харківської землі організованим злочинним угрупованням колишнього губернатора Добкіна та діючого мера Кернеса.

У Тернополі тернопільська земля на 99 % орендується добросовісними підприємцями, а міський голова йде на зустріч саме такому бізнесу. Але позиція окремих “земельних депутатів” показує, що саме вони хочуть у нашому місті організувати тернопільську банду “Добкіна-Кернеса”.

Просимо Вас, шановний мер та правоохоронці не допустити перетворення Тернополя у “другий Харків”.

З повагою, Тернопільська обласна громадська організація “Підприємці Галичини”