Четвер , 28.03.2024

На Тернопільщині цукровий завод розпочав сезон із екологічного скандалу

ТОВ «Компанія» Галичина цукор» (Хоростківське виробництво) скидала неочищені стічні води у річку Тайна.

stokyПро це у четвер, 15 вересня, повідомили у Державній екологічній інспекції Тернопільської області.

Як повідомляє прес-служба інспекції, 14 вересня було перевірено факт забруднення ріки в межах Хоросткова, сіл Хлопівка, Увисла, Ціліїв, Старий Нижбірок та Личківці. Відібрано проби води. На ділянці річки Тайна в межах села Ціліїв виявлено загиблу рибу.

Встановлено, що підприємство скидало стоки потужністю 25 л/с по прокладеній раніше каналізаційній мережі з витоком у рівчак, з подальшим потраплянням у річку Тайна.

Про даний факт проінформовано Державну екологічну інспекцію України, органи влади і місцевого самоврядування. ТОВ «Компанія» Галичина цукор» видано припис, яким зобов’язано припинити несанкціонований скид стоків. Одночасно формуються матеріали справи для передачі їх до адміністративного суду з метою прийняття останнім рішення про заборону здійснення несанкціонованого скиду.

Оскільки в даному правопорушенні вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 242 КК України, формуються матеріали справи, проводиться розрахунок збитків за забруднення р. Тайна та за загибель водних живих ресурсів для передачі їх до Гусятинського відділення поліції для прийняття рішення в межах компетенції.