Четвер , 28.03.2024

Сергій Надал: Реконструкція Тернополя йде за планом

24 серпня Тернопіль відсвяткував День Незалежносіт. 28 серпня на Успіння Пресвятої Богородиці Тернопіль відзначив 476 річницю від свого народження. 1 вересня тернополяни відзначили День знань.

Надал3Окрім цих урочистостей та святкувань, початок осені 2016 року увійде в історію Тернополя завершенням цілої низки масштабних проектів, які зробили наше місто ще кращим та які стануть його черговими символами.

Оновлена Циганка

Справжній фурор серед тернополян та гостей Тернополя викликала відкрита саме на День міста оновлена частина набережної Тернопільського ставу – «Циганка». Прогулянкова алея, скейтпарк, пішохідний фонтан, спортивна зона, дитячий майданчик, пішохідний фонтан, нова велодоріжка – усе це до Дня міста було облаштовано на пляжі «Циганка» біля Набережної ставу.

Циганка1

Оновлена Циганка. Фото Антон Марчевський

На «Циганці» засипали піском зону пляжу, поблизу облаштували роздягалки, душові, на усій території облаштували нові лавки для відпочинку, провели зовнішнє освітлення. Прогулянкова зона складається із пішохідних та велосипедних доріжок, які розмежовані зеленими насадженнями.

До речі, концепцію реконструкції «Циганки» розробили молоді архітектори громадської ініціативи «URBAN.te», які у подальшому і керували ремонтними бригадами.

«На оновленій «Циганці» ми намагалися створити максимально комфортні умови для відпочинку мешканців різного віку, адже заняття тут для себе знайдуть як любителі екстрим-розваг, так і батьки з дітьми, люди старшого віку. Відразу після відкриття це місце перетворилося на один із символів нашого міста, яке в обов’язковому порядку відвідують туристи, – зазначив міський голова Сергій Надал.

Тернополянка пані Оксана теж вражена від оновленої «Циганки», яка їй нагадує європейські відпочинкові зони.

«Мені довелося побувати в Італії. Так ось наша нова
«Циганка» мені нагадує відпочинкові зони в італійських містах. Там також акцент роблять на відпочинок усією родиною. Сьогодні мої катаються на скейті та ровері, а я відпочиваю душею», – підкреслила тернополянка.

Оновлені бульвари Просвіти та Петлюри

Не менш значущою подією для Тернополя стало відкриття у серпні відремонтованого бульвару Просвіти. Бульвар умовно поділили на три зони: на першій встановили дитячий майданчик та відремонтували пішохідні ділянки, які сполучають прилеглі будинки з церквою, на другій – дитячий та спортивний майданчики, а на третій – пішохідну ділянку.

Просвіти2

Оновлений бульвар Просвіти

Завдання мерії полягає у тому, щоб кожен мікрорайон міста мав свою відпочинкову площадку.

«Реконструкція міста йде за планом. Діяльність мерії побудована таким чином, щоб кожний мікрорайон мав власну відпочинку зону. У минулі роки свої відпочинкові майданчики отримали мешканці прилеглих будинків до бульварів Дмитра Вишневецького, Куліша, Данила Галицького та парку «Здоров’я».

Оновлений бульвар Просвіти вже став одним улюбленим місцем тернополян, де зможуть відпочивати і дорослі, і діти”, – підкреслив Сергій Надал.

Петлюри3

Новий бульвар Симона Петлюри

А вже на День Знань 1 вересня місто побачило оновлений бульвар Симона Петлюри. До кінця літа мерія завершила ремонтні роботи бульвару, який не ремонтували понад тридцять років.

«Бульвар Симона Петлюри став ще один місцем для відпочинку мешканців прилеглих будинків. Тут встановлено два дитячі майданчики, спортивний майданчик зі штучним покриттям, нові лавочки для відпочинку та оновлено вуличне освітлення. Ремонтні роботи тривали із весни, також були замінені всі інженерні мережі. Це ремонт як мінімуму на десятиліття», – підкреслив міський голова Тернополя Сергій Надал.

Програма спорудження відпочинкових майданчиків у Тернополі буде продовжуватися й надалі.

«Головна мета, щоб кожна родина тернополян (і малі, і дорослі) мали змогу відпочити і зайнятися спортом у районі свого будинку. Це європейський підхід до благоустрою міста», – зазначив мер міста.

Нова тролейбусна лінія «Аляска»-«Дружба»

Також на День міста у Тернополі урочисто відкрили нову тролейбусну лінію, яка сполучає мікрорайони «Аляску» та «Дружбу».

З «Аляски» до «Дружби» тролейбус курсуватиме через залізничний вокзал, центр до вулиці Карпенка у ранкові та вечірні години (до 10.00 год. та після 16.00 год.). У денний час він заїжджатиме на центральний ринок.

На маршрут вийдуть чеські тролейбуси.

тролейбус4

Директор КП «Тернопільелектротранс» Андрій Мастюх та міський голова Сергій Надал під час проїзду новим тролейбусним маршрутом «Аляска»-«Дружба»

«Чимало тернополян зверталися у мерію, щоб облаштувати нову тролейбусну лінію, яка сполучатиме мікрорайон «Аляска» з масивом «Дружба». Ми дослухалися до усіх порад мешканців, відремонтували вуличне освітлення, облаштували нові зупинки громадського транспорту, – розповідає очільник Тернополя. З 1 вересня почали курсувати два тролейбуси, впродовж вересня на лінію добавляться ще три тролейбуси, які ми купуємо у Чехії. Загалом на цьому маршруті може працювати до шести одиниць», – повідомив додаткові подробиці міський голова Тернополя

Мерія Тернополя й надалі буде розвивати тролейбусну мережу міста.

«Електротранспорт, зокрема тролейбуси, є найбільш дешевим громадським транспортом як для міста, так і для пасажирів. При цьому він також комфортний та безпечний. Тому, розвиток тролейбусної мережі – одне з пріоритетних завдань мерії Ще цього року ми плануємо придбати для цих потреб ще декілька тролейбусів, – підсумував Сергій Надал.

Новий дитячий садочок на Юності

Юності5

Оновлений дитячий садок №3 у Тернополі по вул.Юності

З 1 вересня розпочав свою роботу новий дитячий садочок №3 на вул. Юності, який відвідуватимуть майже 200 дітей. Заплановано, що у закладі діятиме шість груп.

Міський голова Сергій Надал розповідає, що у закладі проведено необхідні роботи із енергозбереження, зокрема утеплено фасад, замінено вікна, проведено капітальний ремонт усіх приміщень, санвузлів, харчоблоків, ігрових кімнат, а також закуплено нове обладнання.

Завдання мерії: знищити чергу у садочки як поняття.

«Оскільки дітей народжується у місті все більше, тому мерія й далі працюватимемо над створенням нових дитсадків та груп у діючих дошкільних навчальних закладах. Минулого року завдяки відкриттю додаткових 12 груп у дошкільних навчальних закладах вдалося забезпечити місцями у дитсадках майже 360 дітей. У планах міської ради до кінця цього року також облаштувати ще 12 груп, у тому числі й ті, що вже створені у новому дитсадку №3», – зазначив мер Тернополя Сергій Надал.

Нові та відремонтовані амбулаторії сімейної медицини.

На бульварі Куліша, 7а (біля школи №27) за тиждень до Дня Незалежності відбулося відкриття амбулаторії сімейної медицини. Тепер амбулаторія може обслуговувати понад 20 тисяч пацієнтів – мешканців прилеглих будинків, адже тут стало більше кабінетів для прийому.

Куліша6

Працівники нової амбулаторії сімейної медицини по вул.Куліша, 7а

«До капітального ремонту у амбулаторії працювало лише три лікарі, які обслуговували лише п’ять тисяч пацієнтів. Зараз же лікарів у цьому закладі працюватиме вісім. Для надання необхідної допомоги ця амбулаторія забезпечена необхідним обладнанням», – розповів очільник Тернополя Сергій Надал.

Тернополяни будуть забезпечені якісною медициною

«Також до двадцяти тисячтернополян з мікрорайону «Східний» можуть проходити обстеження у новій сучасній амбулаторії сімейної медицини на вул. Бандери. У минулому році були відкриті амбулаторії на вул. Петриківській, бульварі Куліша та вул. Бродівський. Це дає змогу надавати тернополянам всю необхідну медичну допомогу і діагностику у районах їх проживання», – заявив Сергій Надал.

Мурали Шептицького та Скрябіна – нові символи Тернополя

На День міста у Тернополі відкрили дві композиції, які на 100 % стануть новими символами нашого міста. Адже у собі вони несуть духовність, чесність, культуру та справжній патріотизм.

Мурали

Стінопис – мурали Шептицького та Скрябіна на будинках у Тернополі

Так у Тернополі відкрили «Стіну щасливих людей» – стінопис, на якому відтворене велике зображення лідера гурту «Скрябін» Андрія Кузьменка. І мурал українському релігійному діячу, провіднику української нації, Великому митрополиту УГКЦ Андрею Шептицькому, який відкрили на фасаді будинку на вул. Брюкнера.

Шептицький і Скрябін – це минуле та сучасне українського патріотизму.

«Символічно, що мурали Андрею Шептицькому та Андрію Кузьменку (Скрябіну) відкрили в один день. Адже вони символізують минуле та сучасне українського патріотизму. І Великий митрополит і справжній Народний артист (без звання) вчили українців як треба любити рідне місто, рідну Україну. Сьогодні вони з фасадів двох тернопільських будинків будуть надихати нас на подальшу працю на користь громади Тернополя та України», – зазначив міський голова Тернополя Сергій Надал.

Джерело: Тернопіль-Файне місто