Четвер , 25.04.2024

У Тернополі реалізують унікальний проект «Кілька хоробрих хлопців»

Про  ідею цього проекту військово-патріотичного клубу «Характерник», роботу над ним та його ціль розповіли його учасники під час засідання Тернопільського прес-клубу.  

хоробри-хлопци«Ще минулого року ми думали з друзями над тим, як себе може реалізувати людина, яка повернулася з зони бойових дій, – розповідає співавтор  проекту Валерій Чоботар. –  Народилася ідея, зібрали людей, проводимо вишколи,  які тим чи іншим шляхом надихають людей не складати руки. І робимо  12-20-хвилинні фільми. Усього їх буде 8, і вже у вересні вийде перший фільм».

Назву серії фільмів поклала пісня гурту «Тартак» – «Кілька хороших  хлопців».  У ній змінили одне слово – хороших та хоробрих.   «Пісня називається «Кілька хороших хлопців», але в приспіві є слова, про те, що хоробрі хлопці, – каже лідер гурту Сашко Положинський. – «Ні, вони не сталеві, просто схожі на левів, весь секрет у характері і підготовці. Викличуть захват і подив, завжди здатні на подвиг – кілька хороших хлопців, хоробрих хлопців!». Це приспів пічні, який  відповідає змісту самого проекту».

Головна місія цього проекту, кажуть ініціатори, – передати практичний досвід учасників АТО справжнім чоловікам, які готові захищати свою землю, свою родину і свій дім, виховати нове покоління захисників. Адже це обов’язок кожного чоловіка. До проекту долучаються різні організації, приміром  пластуни,  сумівці, організації учасників АТО, психологів тощо.

«Я  не хочу готувати людей на війну, – каже Валерій Чоботар. – Багато моїх побратимів загинуло, у тому числі із клубу «Характерник». Плануємо  навчити хлопців бути готовими до захисту. Тоді, коли кожен українець буде здатний захищати свій дім, захищати свою сім’ю, то вороги просто будуть розуміти, що Україну не вартує чіпати».

Вишколи, які проводять інструктори,  мають різне спрямування – військову, медичну підготовку, поводження в екстремальних ситуаціях тощо.

Олександр Алексєєв, співак та учасник проекту, стверджує, що хлопці, які пройшли  навчили його багатьох потрібних для чоловіка речей.  «Приміром,  йде обстріл. Як себе поводити, куди тікати? Як тримати зброю? Як себе поводити в тих чи інших ситуаціях? Тобто, дуже практичні речі. Наприклад, медицина, яку можна використати не тільки в зоні бойових дій, але й у цивільному житті, буденному житті. Маючи навички, можна допомогти  людині при необхідності  і у глибокому тилу», – каже співак.

За cловами Валерія Чоботаря, вишколи та зйомки проводилися у визначних місцях бойової слави – на горі Лисоня, в  Антонівцях, виїжджали на схід, залучали багато фавхівців та хлопців з передової. Ініціатори мріють, щоб такі вишколи організовувалися у районах та селах, за таким принципом можуть організовувати роботу військкомати, яким хлопці готові допомагати.

Участь у вишколах – безкоштовна. Запрошують ініціатори  юнаків та дорослих. Звертатися можна у військово-патріотичний клуб «Характерник» або ж знайти на сторінці проекту «Кілька хоробрих хлопців» у соцмережах. Перший фільм проекту буде оприлюднений у середині осені у соціальних мережах та на телебаченні.

Джерело: Тернопільський прес-клуб