Четвер , 28.03.2024

У Тернопільському обласному драмтеатрі назріває кадровий скандал

У Тернопільському обласному академічному українському драматичному театрі імені Т.Г.Шевченка в липні пройшов конкурс на заміщення посади директора-художнього керівника.

театр2Колектив переважною більшістю підтримав чинного виконуючого обов’язків директора, заслуженого артиста України Бориса Репку. Одним з конкурентів на посаду директора був діючий начальник управління культури Тернопільської ОДА Григорій Шергей.

При першому голосуванні до складу комісії увійшла заступник начальника управління культури (яка повинна була голосувати за свого начальника), але рішенням комісії вона була виключена зі складу виборчого органу.

Результат виборів був наступний:

4 голоси за Бориса Репку

4 голоси за Григорія Шергея

0 голосів за Андрія Малиновича (заслужений артист України, актор театру)

0 голосів за Ігоря Сачко (заслужений артист України, актор театру)

За результатами голосування у першому турі не вдалося обрати худрука-директора, а отже було прийнято рішення про проведення другого туру.

Цікавим фактом є те, що троє членів комісії, обраних колективом для захисту їх інтересів, відмовились від участі в комісії із-за тиску на них «невідомими» особами на користь начальника управління культури.

Колектив обрав нових трьох осіб, які будуть захищати інтереси колективу театру замість вибувших.

До цього були проведені збори трудового колективу театру, на яких було підтримано кандидатуру Бориса Репки на посаду художнього-керівника – директора переважною кількістю голосів (більше 100), а за Григорія Шергея проголосувало лише чотири особи.

8-го вересня цього року призначено проведення другого туру по виборах нового керівника театру. Тиск на новообраних членів комісії триває. Врахавуючи ситуацію, що склалася та за ангажованість членів комісії від ОДА та громадських організацій, слід зазначити факт, що керівництво Тернопільської ОДА ставить за мету звільнити посаду начальника управління культури шляхом переміщення особи Шергея на посаду керівника театру. Це прихована корупція в дії!

Ні колектив театру, ні ЗМІ не можуть запобігти скоєнню цього корупційного злочину, адже такі злочинні дії передбачає закон та і рослідування може відбитися лише пост-фактум.

Ситуація набирає обертів, бо з достовірних джерел стає відомо, що на посаду директора буде призначено пана Шергея.

Дуже не хотілося, щоб в цьому скандалі було замішано прізвище керівника Тернопільського ОДА Степана Барни. Але пан губернатор не реагує на цю ситуацію. Міністерство культури України прийняло позицію відсторонення від проблеми, що видно з результатів обрання керівників Маріупольского, Миколаївського та Київських театрів.

Звертаюсь до всіх ЗМІ, громадськості та влади від свого імені театрального продюсера Слави Жили та ініціативної групи колективу Тернопільського театру.

Слава Жила, продюсер, lb.ua