Четвер , 18.04.2024

Айдарівця із Тернопільщини підозрюють у замаху на вбивство львівського бізнесмена

20-річний доброволець батальйону “Айдар” Вадим Цукерник без протоколу та оголошення підозри був заарештований та вивезений у Львів. Це сталось у понеділок, 27 вересня, у місті Борщів, що на Тернопільщині. Про інцидент повідомила активістка ВО “Свобода” Христина Яворська.

ajdarivec– Близько 6.30 ранку подзвонила дівчина нашого добровольця-айдарівця Цукерника Вадима, – пише на власній сторінці у соцмережах п. Христина. – Сказала, щоб під’їхали, бо потрібно 2 понятих. Приїхавши на місце, виявилось, що Вадіка дома вже немає, його нагло «пов’язали» і повезли в невідомому напрямку невідомі люди – без протоколу про затримання та без оголошення підозри.

Затримані четверо виконавців та замовник

Невдовзі з’ясувалось, у чому підозрюють тернопільського айдарівця. Львівські поліцейські відзвітували, що затримали нападників та замовника вбивства підприємця.

Нагадаємо, 29 серпня, близько 10.30 у селі Старе Село у Пустомитівському районі на Львівщині був підірваний автомобіль «Мерседес», що належав одному з львівських підприємств. Після цього невідомі зловмисники обстріляли авто та його пасажирів з автоматичної зброї. Під час нападу троє осіб загинули, ще один отримав поранення.

Як в подальшому встановили поліцейські, усі жертви були охоронцями керівника підприємства, якому належав «Мерседес». При цьому сам бізнесмен, котрий їхав в іншому автомобілі,  не постраждав. Перший заступник глави Нацполіції Вадим Троян повідомив, що замах планувався на відомого львівського бізнесмена Богдана Копитка – голову спостережної ради ПАТ «Львівський холодокомбінат».
– Встановлені і затримані четверо виконавців та замовник замаху на бізнесмена, – розповів на брифінгу т.в.о. начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області Дмитро Загарія. – Ними виявились мешканці Львівської, Тернопільської та Чернівецької областей, а також громадянин Росії віком від 20 до 38 років.

Також встановлено, що до нападу вони готувались близько двох місяців і у якості гонорару виконавці отримали від замовника шістсот тисяч гривень, які поділили між собою нерівними частинами. Загалом за вбивство підприємця вони повинні були отримати два мільйони шістсот тисяч гривень, повідомив пан Загарія.
– Нападники заздалегідь, під час проведення ремонту дороги, заклали під асфальт керований вибуховий пристрій, а після того як привели його в дію, обстріляли автомобіль з автомата та кулемета, – повідомив прокурор Львівської області Юрій Квятківський. – Також на місці нападу був виявлений гранатомет. Під час проведення слідчо-оперативних заходів, неподалік від місця вибуху правоохоронці виявили під дорожнім полотном ще одну закладену міну.

zbroja4За цим фактом було відкрито кримінальне провадження. Членів групи підозрюють в  умисному вбивстві кількох осіб, вчиненому способом, небезпечним для життя багатьох осіб. Тобто за пунктами 1, 5, 12 частини 2 статті 115 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років або довічне позбавлення волі.

– У провадженні було призначено близько ста експертиз, опитано більше п’ятисот осіб, а також проведені санкціоновані обшуки, під час яких правоохоронці виявили необхідні речові докази, арсенали зброї та вибухівку, – заявив Юрій Квятківський.

Підозрюють перерозподіл сфер впливу

Замовника, організатора і виконавців замовного злочину затримали. Зловмисникам оголошено про підозру. Усіх затриманих пов’язують із кримінальним авторитетом на прізвисько «Вова-Морда». Про це повідомив Вадим Троян.

У рамках розслідування цього злочину поліція розглядала кілька версій. Одна з них стосувалася перерозподілу сфер впливу між ОЗГ Львівщини та кримінальними «авторитетами», інша – вбивства з метою помсти.  У кримінальному провадженні було призначено майже 80 експертиз та проведено понад півсотні негласних слідчих розшукових дій. Крім того, слідчі допитали близько ста свідків. Покази частини з них стали цінними для розкриття цього злочину.

Вадим Троян повідомив, що під час обшуків правоохоронці виявили та вилучили серйозний арсенал зброї – кулемети, автомати, пістолети, гранати та міни, холодну зброю. Він також зазначив, що один із затриманих є громадянином Росії і з 2014 року нелегально проживав в Україні. Раніше він служив в російській армії, а також входив до нацистських угруповань.

За словами першого заступника глави Нацполіції, зараз у рамках слідства підтверджується версія щодо перерозподілу сфер впливу між двома лідерами ОЗГ Львівщини, а також з мотивів помсти за замахи на себе та вбивства членів цих злочинних груп, повідомили у  Департаментах комунікації МВС України та Національної поліції України.
Не член партії, а прихильник

У Тернопільській обласній організації ВО «Свобода» категорично заперечили причетність Вадима Цукерника до їхньої політсили.

– Вадим Цукерник не стоїть на обліку в територіальних організаціях ВО «Свобода» і не є членом партії, – повідомила прес-служба політорганізації.

Яка позиція ВО “Свобода” у даній ситуації, адже Цукерника звинувачують у злочинному правопорушенні…І відповідно, якщо не має ця людина відношення до ВО “Свобода”, то чи буде він покараний за те, що одягнув футболку Легіону Свободи? – цікавимось.

Усі ми зацікавлені в тому, щоби якомога швидше відбулося розслідування по тих звинуваченнях, які йому висувають. Рішення суду і буде відповіддю на всі закиди, які звучать на адресу кількох бійців батальйону «Айдар». Проте, останнім часом ми вже не раз бачили ситуації, коли добровольців російсько-української війни «призначають винними» по різних справах. І, на жаль, як бачимо, суспільству насаджується думка, що добровольців АТО можна карати навіть за патріотичні футболки, – підсумували у прес-службі ВО “Свобода”.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України Стаття 115. Умисне вбивство Ч.2. Умисне вбивство: 1) двох або більше осіб; 5) вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб; 12) вчинене за попередньою змовою групою осіб – карається позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років або довічним позбавленням волі.

Джерело: “20 хвилин”