Четвер , 18.04.2024

Лісник із Тернопільщини незаконно відправляв за кордон деревину на десятки тисяч доларів

Працівники УЗЕ у Тернопільській області припинили налагоджену злочинну схему у лісовій галузі.

lis-kryminal3Оперативники встановили, що до її організації причетний заступник начальника одного з лісництв, повідомляють у секторі комунікацій Тернопільського обласного управління Національної поліції.

Він зробив зі своїх родичів та знайомих підприємців, через яких проводився експорт лісопродукції. Вона була придбана у держпідприємств на підставі фіктивних документів про походження деревини.

Крім цього встановлено, що незаконно здобута деревина розпилюється та переробляється у столярному цеху. Де-юре власник одна особа, де-факто – реальні керівні та організаційні функції здійснює заступник начальника лісгоспу через дружину.

В рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 4 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 4 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України оперативники Управління захисту економіки (УЗЕ) в Тернопільській області ДЗЕ Національної поліції спільно із працівниками обласної прокуратури провели 19 санкціонованих обшуків приміщень лісових господарств області, а також у столярних цехах.

lis-kryminal2Правоохоронці вилучили 28 піддонів із готовими виробами з дуба, майже тисячу одиниць необрізаної дошки та 75 стовбурів дерева породи «дуб», а також устаткування для переробки деревини.

Крім того, печатки фізичних та юридичних осіб та 195 чистих бланків документів про походження лісопродукції із відтисками оригіналів печаток суб’єктів підприємницької діяльності, частина з яких вже була підписана.

Під час проведення обшуку помешкання організатора схеми також було вилучено понад 11,7 тисяч доларів США.

Оперативники УЗЕ у Тернопільській області ДЗЕ Нацполіції продовжують проводити заходи, спрямовані на викриття правопорушень у лісовій галузі, встановлення осіб, причетних до їх вчинення та притягнення до відповідальності, повідомляють у Департаменті захисту економіки Національної поліції України.