Четвер , 28.03.2024

Тернопільські учасники АТО втратили шанс отримати повноцінне житло

Приблизно 1400 ветеранів АТО втратили шанс отримати земельні ділянки для будівництва повноцінного житла на вул. Львівській у Тернополі. Натомість, вони отримають лише городи. І то не всі.

misto-atoГороди замість повноцінних земельних ділянок

Про це стало відомо після рішення керівництва Тернопільського національного економічного університету про передачу 84 га земельних ділянок в напрямку Львівської траси головному управлінню Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) у Тернопільській області.

Після відповідного меморандуму, який підписали 24 листопада Держгеокадастр, Тернопільська ОДА та ТНЕУ, ці земельні ділянки переходять у державну власність, як землі сільськогосподарського призначення.

Це означає, що ветерани АТО, яким можливо виділять земельні ділянки в напрямку Львівської траси отримають земельні ділянки для ведення садово-дачного господарства без права будівництва повноцінного будинку. Якщо навіть ветеран збудує там дачний будиночок, він не отримає порядковий номер, не буде мати право на субсидії і т.д.. Географічно, ця територія буде належати не до Тернополя, а до села Довжанки. Причина такої ситуації – законодавство України та Генеральний план Тернополя, які забороняють приєднання до території міста земель сільськогосподарського значення.

Більше того, скасовується список учасників АТО Тернополя, які претендували на отримання земельних ділянок на вул. Львівській. Частина з них втратить це право через залучення до черги великої кількості атошників, які проживають в інших районах області.

Чому так сталося?

Причина доволі банальна – піар голови Тернопільської ОДА Степана Барни. Тернопільщина перебуває на одному з останніх міст в Україні за темпами виділення земельних ділянок бійцям АТО, що може викликати реакцію в Києві. Аж до відставки губернатора. Тому Степану Барні треба терміново показати Києві «прорив» у питанні виділення земельних ділянок атошникам. З цією метою керівництво ТНЕУ було змушене віддати свої землі в напрямку Львівської траси (офіційно перебувають в користуванні навчально-дослідного виробничого господарства «Наука») місцевому Держкадастру, який перебуває під управлінням Тернопільською ОДА.

Як могло бути!

Мерія Тернополя ще півтора роки назад офіційно звернулося до керівництва Тернопільського національного економічного університету з пропозицією передати 84 га в комунальну власність з подальшим їх виділенням бійцям АТО під контролем самих атошників. Мерія неодноразово надсилала в ТНЕУ офіційні листи (див. документи). Міський голова Сергій Надал навіть провів переговори у Києві з керівництвом міністерства освіти і отримав усну згоду на передачу місту землі на вул. Львівський.

Відповідно було сформований список (близько 1400 людей) бійців АТО, які б отримали там землю. За кошти Тернопільської міської ради була розроблена технічна документація, почали проводити благоустрій території, прокладання доріг. Передбачалося створення житлового району в західному напрямку міста, уздовж Львівської траси.

Розроблялося питання зміни меж населеного пункту та прийняття відповідних рішень, для формування земельних ділянок під будівництво житлових будинків, був розроблений план територій, яким визначалося розташування окремих земельних ділянок та об’єктів містобудування, вулиць, проїздів, пішохідних зон, тощо. Таким чином, якщо б ці землі перейшли у комунальну власність, бійці АТО отримали б земельні ділянки у майбутньому новому мікрорайоні міста Тернопіль з усією інфраструктурою.

Натомість вони можуть отримати лише необроблені поля або городи, у яких, відповідно до плану, не можна навіть провести повноцінні міські дороги згідно ГОСТів, адже навіть після майбутньї зміни цілового призначення ці максимум призначатимуться для садівництва.

Як у Степана Барни вдалося адміністративно «переконати» керівництво ТНЕУ передати області 84 га землі на вул. Львівський не відомо. Тернопільському меру Сергію Надалу за півтора роки так і не вдавалося переконати професорів передати землю міським атошникам для повноцінного будівництва.

Нагадаємо , у червні 2016 року громадська організація “Учасники АТО Галичини” пікетувала ТНЕУ, вимагаючи передати землі, які роками здавалися керівництвом університету в оренду фермерам, бійцям АТО з Тернополя. Активісти  оголосили безстрокову мирну акції протесту.

Цікаво, що 3 місяці назад 23 серпня 2016 року органи прокуратури затримали виконувача обов’язки начальника головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області Павла Боднара. Посадовець вимагав “фінансову допомогу” у сумі 80 тисяч гривень за виділення в оренду земельної ділянки площею два гектари для ведення фермерського господарства

Василь ШМІГЕЛЬСЬКИЙ