П’ятниця , 29.03.2024

На Тернопільщині планують закривати ті школи, в яких навчаються “золоті” учні

В окремих навчальних закладах області вартість річного навчання одного учня сягає 40000 гривень, що вдвічі перевищує середньо статичні показники. Тому саме такі навчальні заклади в області планують “оптимізувати” в першу чергу.
школаВартість навчання одного учня в ЗОШ І-ІІ ступенів в середньому на Тернопільщині  становить 19384 гривні. Водночас є школи, де вартість навчання значно вища.

Про це повідомила в.о. начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Ганна Зварич під час відеонаради з головами районних державних адміністрацій.

«Значно перевищує середній показник вартості навчання одного учня у Боківській ЗОШ І-ІІ ст. Підгаєцького району — 40374 грн та в НВК “Домаморицька ЗОШ І-ІІ ст.-ДНЗ” Тернопільського району — 40237грн. Влдночас у  ЗОШ І-ІІІ ступенів вартість навчання одного учня в середньому становить 17456 грн. Значно дорожче навчання учня у Киданецькій ЗОШ І-ІІІ ст. Збаразького району — 28000 грн;
ЗОШ І-ІІІ ст. с. Висипівці Зборівського району — 25300 грн; ЗОШ І-ІІІ ст. с. Раштівці Гусятинського району — 24257 грн», – наголосила Ганна Зварич.

За її словами, в галузі освіти триває процес реформування. На часі – оптимізація закладів освіти.
«Ми повинні розуміти, що потрібно інвестувати не в утримання школи, а в учня. На жаль,  в багатьох школах з малою чисельністю учнів навчальні предмети викладають неспеціалісти. В окремих класах учні навчаються на індивідуальному плані, окремі класи відсутні. В цих школах показники  якісті освіти є значно нижчі від середньо обласного показника. Тому оптимізація мережі загальноосвітніх закладів у Тернопільській області необхідна, щоб підвищити якість освітніх послуг; здійснити перехід від утримання закладів освіти до інвестування у розвиток освіти, учня; підвищити ефективність видатків», – констатувала Анна Зварич.

Під час наради голова ОДА Степан Барна наголосив на необхідності придбання для шкіл області сучасних класів фізики, хімії, комп`ютерних класів, адже без цього неможливо покращити якість надання освітніх послуг.
Довідково: Управлінням освіти і науки обласної державної адміністрації спільно з обласним комунальним інститутом післядипломної педагогічної освіти протягом жовтня-листопада 2016 року проводився моніторинг якості загальної середньої освіти у загальноосвітніх навчальних закладах з малою чисельністю учнів.

У ньому взяли участь 111 загальноосвітніх навчальних закладів: 67 ЗНЗ І-ІІ ст. та 44 ЗНЗ І-ІІІ ст. Найбільше шкіл з малою чисельністю учнів в Зборівському (14), Лановецькому (11), Козівському (9) та Підволочиському (9) районах, найменше – в Бучацькому (2), Кременецькому (3), Гусятинському (4), Тернопільському (4), Шумському (4) районах. В інших районах – від 6 до 8 шкіл.