Вівторок , 16.04.2024

Підприємцям тепер інакше нараховуватимуть штрафні санкції

У Тернопільській ОДПІ наголошують на важливості своєчасної сплати належних податків та зборів до бюджетів усіх рівнів. Адже, у випадку протермінування – платнику загрожує нарахування штрафних санкцій та пені.

Зокрема, якщо суму грошового зобов’язання визначає контролюючий орган за результатами податкової перевірки або у випадках, не пов’язаних з проведенням таких перевірок, пеня нараховується починаючи з першого робочого дня після закінчення строку, встановленого для сплати податкового зобов’язання (у т.ч. за період адміністративного чи судового оскарження).

Такі строки передбачені п. 121.1 Податкового кодексу України у редакції Закону № 1797-VIII.

У випадку, коли суму податкового зобов’язання визначає сам платник податків або податковий агент, нарахування пені проводиться після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання.

Якщо зобов’язання до сплати (в т. ч. сума штрафних санкцій за їх наявності та без урахування пені) було нараховано:
– самим платником або податковим агентом, розмір пені становить 100 % річних облікової ставки Нацбанку, яка діє на кожний календарний день прострочення, включаючи день погашення;

– контролюючим органом або в інших випадках визначення пені встановлено до вимог ПК, коли її розмір не встановлений, пеня нараховується за кожен календарний день прострочення, включаючи день погашення, у розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, діючої на кожний такий день.

Детальніші консультації у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ