Четвер , 28.03.2024

Тернопільські лікарі виправдовують колегу, яка залишила помирати 42-річну жінку

Смерть пацієнтки після огляду лікаря викликала жвавий резонанс в місцевих ЗМІ. Поки експерти ретельно вивчають ситуацію, тернополяни діляться своїми думками з цього приводу.

Наразі медики повідомили причину смерті 42-річної жінки: у неї відірвався тромб, повідомляє “20 хвилин”.

Після огляду лікаря, яка мала підтвердити групу інвалідності 42-річної Ольги Амбіцької, остання померла. Рідні вважають, що винна медика.

«В жінки відірвався тромб, а це 99% смерті», – наполягають захисники медпрацівника. Але… Лікар, після візиту якої вмерла 42-річна тернополянка, на лікарняному. Цей випадок розслідує поліція та департамент охорони здоров’я. Наразі медику інкримінують умисне вбивство, яке карається позбавленням волі до 15 років. Трагедія, нагадаємо, трапилась 20 січня. Тоді, як пригадують рідні померлої, у квартиру прийшла молода лікар. Вона мала підтвердити інвалідність пацієнтки. Почала огляд, під час якого піднімала, перевертала, підгинала ноги хворої. Жінка скаржилась на біль, просила припинити, казала, що їй зле. Припинити такий огляд просила і мама пані Олени. Та марно. Лікар спинилась, коли в пацієнтки почали синіти губи та обличчя, з’явилась піна з рота. Замість рятувати людину, розповіли родичі, медик просто припинила огляд і пішла геть, сказавши ледь не на бігу: «Хай полежить, стане легше, а як ні, то викликайте швидку».

Після втечі медпрацівниці (до завершення слідства ми не можемо розголошувати її дані – прим. авт.) рідні викликали швидку. Проте медики, які приїхали, лише констатували смерть. Муки тернополянки бачили її мати та діти. Сиротами залишилось двоє дітей: 13-річний Сашко та 21-річна Наталка. Вони кажуть: не пробачать молодій лікарці те, що залишила маму помирати і вже подали заяву в поліцію.

– Робити якісь висновки дистанційно – неправильно, але з того, що описали рідні і з тієї інформації, яка є, в жінки дійсно відірвався тромб, – говорить тернопільський медик, який попросив не розголошувати його дані. – Навіть у стаціонарі врятувати від такого майже неможливо, не говорячи вже про домашні умови. Чи медик спровокувала ситуацію – сказати важко. Могло просто співпасти. Але, і це основне, згідно з законодавством та медичними протоколами лікар мала залишитись і робити до прибуття швидкої реанімацію. Крім того, коли синіють губи, червоніє обличчя і з’являється піна, навіть медсести знають, що відбувається. Лікар не мала ані морального, ані юридичного права залишати хвору.

Думка про те, що молода медик ні в чому не винна, а людина все одно померла б, нав’язується і в коментарях, і в публікаціях на цю тему… Та слідство, вірять родичі померлої, об’єктивно вивчить цю ситуацію. Крім того, до трагедії прикута увага преси. Щодо лікарки, то вона на лікарняному. Хто винен, буде розбиратися поліція.

– Вона настільки в стресі, що навіть не могла мені тут пояснення написати, руки трясуться, і я сказав, щоб йшла сьогодні на лікарняний, – прокоментував ситуацію головний лікар Тернопільської комунальної міської лікарні №2 Віктор Кміта. А ще зазначив: смерть пацієнтки була невідворотною. Я знаю єдине: відірвався тромб. Зумовила вона чи то у стаціонарі було б, там 90% смерті, — пояснив він.

Окрім офіційного розслідування поліції, свою перевірку проводить й департамент охорони здоров’я. Наразі медику інкримінують умисне вбивство, яке карається позбавленням волі до 15 років.

One comment

  1. Лікар не сімейний, а викликали невропатолога. Невропатолог піднімає руки, ноги, перевіряє чутливість. Ще скажіть, що голками заколола або молоточком забила. Лікар що ясновидиця, як вона мала робити огляд. Кожен вважає, що може вказувати лікарям. Напевно ми варті того, щоб лікуватись самим.
    А може лікар залишила хвору в нормальному стані?????