П’ятниця , 19.04.2024

Стрітенська вода та свічки допоможуть тернополянам зцілитися від багатьох недуг

Сьогодні, 15 лютого, тернополяни, як і всі українці, радо зустрічають свято Стрітення. У серцях вірян панує радість, адже вони отримують велику благодать.

Тернопільський священик Євген Зеплетнюк привітав усіх тернополян зі святом.

«Усіх друзів щиро вітаю зі святом Стрітення Господнього! Нагадую, що завтра в храмах після Літургії буде освячуватися вода та свічки. Воду для освячення можна принести з собою, а от свічки бажано купити в храмі. Не економте на своїх священиках. Вони вас шанують і жаліють значно більше, ніж ви їх. І, як любив повторювати митрополит Антоній Сурожський, Стрітення (Зустріч) на одній із мов перекадається словом “радість”. Тож усім радості та щастя вам бажає в день свята, і не тільки, – ваш прот. Євген», -написав отець Євген.

Свято Стрітення Господнього – велике, одне за дванадцяти найбільших свят церковного року. Того дня урочисто згадується подія принесення Господа нашого Ісуса Христа Пресвятою Богородицею до храму, після закінчення днів очищення (Лк.2:22-39). Хоча Діва Марія не мала потреби в ритуальному очищенні, все ж, вона на сороковий день виконала написане в Законі.

З давньослов’янської Стрітення означає “зустріч”, а друге значення слова – радість, йдеться в сюжеті “Сніданку з 1+1”.

Крім того, ще на Стрітення зима зустрічається з весною, отже, холоди потрохи відступають.

Стрітення Господнє – одне з найдавніших свят церкви. У цей день православні обов’язково ходять до церкви, адже цього дня у храмах відбувається особливе богослужіння. З церкви треба взяти із собою свічку і зберігати її вдома упродовж року.

Важливими атрибутом свята є також і вода, яка наділена такою ж силою, як і хрещенська. Цікаво, що у давнину віряни збирали воду з талих бурульок, і вірили, що вона зцілює рани, внутрішні недуги та оберігає від наврочень.

На Стрітення бажано не займатися хатніми справами: прибиранням, пранням і шиттям. Також під час свята не можна нудьгувати.