Четвер , 28.03.2024

Степан Барна: Обласна ДАБІ не повинна створювати штучних перешкод для підприємців (ВІДЕО)

Удосконалення системи адміністративних послуг є одним із напрямків, аби умови для ведення бізнесу були більш комфортними.

Тож, які причини того, що підприємці та інші суб’єкти господарювання на Тернопільщині отримують відмови від Державної архітектурно-будівельної інспекції, з’ясовували в обласній адміністрації. Ініціатором зустрічі став голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

«У нас викликало занепокоєння зростання динаміки відмов в роботі Державної архітектурно-будівельної інспекції звичайним людям в питаннях перепланування приміщень, а також початку будівельних робіт і отримання декларацій», – зазначив Степан Барна.

Політика відкритості та сприяння малому й середньому бізнесу, яка в останні два роки спостерігається в Тернопільській області, спонукає підприємців легалізовувати свою діяльність. Так, за даними департаменту економічного розвитку та торгівлі, протягом 2016 року в області зареєстровано понад 3 тисячі фізичних осіб-підприємців та 425 юридичних осіб. Надходження від їхньої діяльності до Зведеного бюджету сягнули майже два з половиною мільярди гривень (2,4 млдр. гривень).

Але затягування окремих бюрократичних процедур створює для підприємців значні незручності. Головне – гальмує початок діяльності, а відповідно і наймані працівники не можуть приступити до роботи, і бюджет не наповнюється податковими внесками.

Валентин Фабіян, підприємець з Кременеччини, розповідає, що працює  з жовтня, але досі не може отримати декларацію на початок роботи. Відмов багато, але нічого конкретного.
За даними аналізу, тільки протягом січня-лютого нинішнього року за отриманням декларацій звернулися 374 особи, однак більшій половині з них в обласній ДАБІ відмовили. Водночас, у дозвільному органі обіцяють ситуацію виправити.

«Підприємці піднімали наболілі питання. Я донесу позицію до керівництва ДАБІ України, а з моєї сторони буду старатися якомога більше сприяти підприємцям, щоб було менше відмов, допомагати їм в оформленні документів», – запевняє в.о. начальника управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області Павло Мельник.

За результатами наради, голова обласної адміністрації дав ряд доручень. Тож, будемо сподіватися на покращення у короткостроковій перспективі.

Зокрема, працівники правоохоронних органів отримали доручення проаналізувати 1000 відмов за підсумками минулого року і дати їм правову оцінку. Департаменту економічного розвитку та торгівлі та  управлінню містобудування та архітектури доручено проводити щомісячний моніторинг. А 31 березня буде зроблено висновки про роботу керівництва Державної архітектурно-будівельної інспекції в області.