Четвер , 18.04.2024

Тернопільських письменників пропонують відправити на переатестацію

Завжди, незважаючи на подихи політичних вітрів, письменники залишалися совістю нації.

Зрозуміло, що їхнього голосу прислухалися люди, що дуже не подобалося владі. Й вона, побачивши, що не може підкилимними методами підпорядкувати собі моральних авторитетів суспільства, вирішила знищити вплив спілки письменників на громаду руками деяких горе-літераторів, й зраділо потирала руки, коли було занижено критерії прийому до цієї організації, урівняно в правах талановитість і безпросвітну графоманію.

Вже дійшло і до абсурду. Скажімо, Тернопільська область належить до однієї з найменших в Україні за кількістю населення. Але п’ята за чисельністю членів НСПУ, яких аж 64. Куди там окремим містам-мільйонникам з їх набагато більшими інтелектуальними і творчими потенціалами. Або таке.

Приблизно такою ж, як і Тернопілля, за населенням є Кіровоградщина. Але там свято бережуть чистоту письменницьких рядів і там лише 22 (?) члени НСПУ. І водночас маємо там потужні літературні імена Василя Бондаря, Віктора Погрібного, Олександра Жовни…
А в Тернополі їх можна легко перерахувати на пальцях однієї руки. Хіба це не є абсурдом, коли маємо аж… 64 члени НСПУ.

У Тернополі, не враховуючи цього факту, діють всупереч здоровому глуздові і вирішили, що треба множити графоманські ряди, надавши офіційний статус письменника таким писакам. Недавно обласна письменницька організація під орудою голови Олександра Смика на своїх зборах, на яких не було кворуму для таємного голосування, прийняла рішення про прийом в НСПУ ще 5 літераторів. Це і стало отією краплею, яке переповнило чашу терпіння.

Тому пропонуємо:
а) відштовхуючись від логічного мислення, на з’їзді письменницької спілки, внести поправки до статуту НСПУ, які дозволили б провести переатестацію письменницьких рядів в окремих обласних організаціях творчої спілки, визначивши критерії членства у цій організації, поставити на перше місце талановитість і творчу вартістість написаного, а не кількість виданої продукції.
б) правлінню чи секретаріату НСПУ відмінити незаконне рішення останніх зборів тернополян і повернути документи на повторний розгляд. Ці збори провести після легітимізації приймальної комісії, яку обласна організація НСПУ створила ще 8 жовтня 2015 року, та розгляду заяв на її засіданні. На зборах також розглянути питання відповідальності голови Олександра Смика за прийняття незаконного рішення і роботи обласного літоб’єднання, яке з пристановища для графоманів має перетворитися у рідну оселю для талановитих людей.
Терпець урвався! Вимагаємо негайних змін! Далі мовчати не можна!

Група тернопільських письменників

Джерело:  «Золота ПЕКТОРАЛЬ»