Субота , 20.04.2024

У Тернополі розгорівся скандал через незаконний експорт квасолі

Нещодавно у ряді електронних ЗМІ розміщено інформацію, яка супроводжувалась коментарем одного із адвокатів, щодо неправомірних дій співробітників податкової міліції Головного управління ДФС у Тернопільській області.

З цього приводу Головне управління ДФС у Тернопільській області повідомляє наступне.

Податкова міліція у межах повноважень, встановлених Податковим кодексом України, виявляє кримінальні та інші правопорушення у сфері оподаткування, митній та бюджетній сферах.

Під час проведення таких заходів у грудні минулого року викрито посадових осіб одного із підприємств, які намагалися експортувати за кордон понад 67 тонн квасолі вартістю 878 тис. грн. на підставі митних декларацій, у яких внесені завідомо недостовірні відомості.

Враховуючи наведене, слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Тернопільській області із дотриманням вимог Кримінального процесуального кодексу України розпочато кримінальне провадження за фактом внесення завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів.

На підставі ухвали суду на сільськогосподарську продукцію накладено арешт, після чого вона, із дотриманням вимог закону, була передана на відповідальне зберігання підприємству, яке володіє необхідними для цього складськими приміщеннями.

В подальшому, у ході розслідування встановлено, що підприємство-експортер було зареєстроване на підставну особу, яка жодних фінансово-господарських операцій не здійснювала, податкової звітності не подавала. Тобто, підприємство-експортер було створене з метою участі у протиправній схемі, суть якої полягала у здійсненні незаконних експортних операцій із вивезення за межі території України сільськогосподарської продукції, ухиленні від сплати податків та неповерненні виручки в іноземній валюті.

Враховуючи це, у січні 2017 року слідчим управлінням фінансових розслідувань розпочато кримінальне провадження за фактом фіктивного підприємництва.

Крім цього, слідством встановлено, що невідомі особи, використовуючи реквізити суб’єкта фіктивного підприємництва, наприкінці 2016 року через митниці інших регіонів України здійснили митні оформлення сільськогосподарської продукції на суму близько 2 млн. доларів США. Про вказані факти поінформовано відповідні митні органи.

Із врахуванням наведеного Головне управління ДФС у Тернопільській області заявляє, що поширення недостовірної інформації свідчить про намагання вчинити тиск на хід розслідування кримінального провадження та перешкодити встановленню істини у справі.

Відділ організації роботи ГУ ДФС у Тернопільській області