П’ятниця , 19.04.2024

На Тернопільщині п’ятеро клієнтів кафе “Смак” потрапили у лікарню

У Борщеві після святкування дитячого дня народження до інфекційного відділення районної лікарні потрапило 5 дорослих.

Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області.

Від Управління Держпродспоживслужби в Борщівському районі надійшло повідомлення про виникнення спалаху кишкової інфекції, пов’язаної з закладом громадського харчування – кафе «Смак».

Діагноз попередній – Гострий ентероколіт невстановленої етіології. Джерело збудника інфекції – встановлюється. Основна причина спалаху – опрацьовується.

В ході епідрозслідування спалаху харчового отруєння виявлено наступні порушення в даному кафе: відсутні деззасоби (на залишку 1 таблетка «Жавель-клейд»), відсутній журнал «Здоров’я» працівників кухні закладу, не промаркований розроблювальний та прибиральний інвентар і розроблювальні столи на харчоблоці.

Під час святкування гості споживали страви, які принесла господиня свята, які готували вона та приватні особи, які не мають відношення до громадського харчування і не проходять медичний огляд. Власнику закладу надали пропозиції для усунення виявлених порушень.

Працівники Борщівського відділу ДУ «Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України» відібрали 8 взірців харчових продуктів у даному кафе: торт, печінковий торт, крокети, гречаники, відбивна, салат з крабових паличок, апельсин, полуниця.

Вдома у громадянки, яка проводила святкування дня народження дитини і готувала перераховані страви також відібрані проби; відібрано 3 проби питної води з індивідуальних криниць потерпілих громадян.

ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області звертається до працівників, керівників та власників закладів ресторанного бізнесу, а також до відвідувачів з проханням ЗАБОРОНИТИ споживання страв, які готувалися особами, які не мають відношення до закладів.

Пам’ятайте, погодні умови, неналежне зберігання та продукти невідомого походження можуть спровокувати спалах небезпечних інфекційних захворювань або отруєнь, зазначають у службі.