Четвер , 28.03.2024

Понад 500 тисяч паломників щороку відвідують один з найбільших духовних центрів УГКЦ

На Тернопільщині в Теребовлянському районі розляглося мальовниче село Зарваниця, яке славиться неймовірною красою та чи не найбільшим релігійним осередком в усій Україні.

Селище розташоване на березі річки Стрипа, що огинає його майже з усіх боків. Попри те, що тут збудовано Зарваницький духовний центр із комплексом споруд, а щороку земля приймає кілька сотень тисяч паломників, за переписом кількість населення становить всього лише 342 людини.

Серед мільйонів прочан Зарваниця славиться своїм найбільшим греко-католицьким комплексом із Собором Зарваницької Матері Божої. Щороку з усієї України сюди приїздять та приходять паломники, тут відбуваються всеукраїнські прощі, приурочені до пам’ятних дат тощо.

Історія заснування Зарваниці тягнеться ще з далекого 1240 року. Тоді після тотального знищення Києва монахи втекли на захід, де й вирішили заснувати невеликий монастир. У давні часи річка Стрипа чудово захищала від наступів, а прибережна земля і до сьогодні славиться родючістю та рясними чорноземами. Тому віряни й обрали саме це місце.

Проте, як гласить легенда, на вибір місця вплинуло об’явлення Богородиці. В ті часи один із київських ченців переховувався у подільських лісах. Шукаючи прихистку та охорону, він ревно молився до Богородиці, випрошуючи її дати захист не лише йому, а усім вірянам.

У ту ж ніч до нього прийшло видіння: Мати Божа, одіта в квіткові шати й освітлена дивним сяйвом, показала місце, яке і мало стати осередком святості. Проснувшись монах побачив долину, довкола якої густій темний ліс, а посеред – грало барвами криштально чисте джерело. У небі над усією красою вигравала ікона Пресвятої Діви Марії з малим Ісусом на руках.

Тоді зародилися не лише новий духовний центр, а й сама його назва – Зарваниця. До речі, учені й досі не можуть прийти згоди, звідки ж походить назва та що вона достеменно означає.

У подальші роки – навали, війни, окупації тощо – Зарваницю (вже як духовний осередок християн, а саме греко-католиків) не раз намагалися знищити.

Хтось це робив випадково, а хтось – зумисне, як от “старший брат” СРСР. Проте ніхто не зміг зруйнувати і викоренити те, що живе в серцях українців – віру та любов до Бога і Батьківщини.

На сьогодні Зарваниця, як уже зазначалося, є одним із найбільших духовних греко-католицьких центрів не лише в Україні, а й в усьому світі. Щороку сюди приїздить більш ніж 500 тисяч паломників з усіх кутків планети.

Тут розташовані стара церква, якій вже понад сто років, Собор Зарваницької Матері Божої (як її називають місцеві, нова церква), монастир, будинки для туристів, літні табори для дітей при церкві, їдальня, магазини та кіоски, у яких можна придбати ікони, образи, вервички й інші церковні атрибути.

Добратися до Зарваниці можна з Тернополя в будь-який день. З міста курсує від трьох до семи рейсів, залежно від дня тижня. Вартість білета коливається в межах 37-42 гривень. Дорога в середньому займає годину – півтори.

Христина СЛОТА