Четвер , 25.04.2024

Україна відзначає 21-річчя своєї Конституції

28 червня щороку в Україні – вихідний.

У середу, 28 червня, відзначають 21-шу річницю з моменту, як була ухвалена Конституція України. День Конституції є державним святом і тому 28 червня в Україні є офіційним вихідним.

Основний документ країни був ухвалений Верховною Радою вночі проти 28 червня 1996-го – на п’ятий рік після проголошення незалежності України.

Після майже доби безперервної роботи у сесійній залі народні депутати таки ухвалили документ 315 голосами. Того ж дня Конституція України набула чинності. При цьому Україна була останньою з колишніх радянських республік, яка ухвалила нову Конституцію, пише УНІАН.

Прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

З того часу до Конституції кілька разів вносили зміни – під тиском певних політичних сил чи відповідно до потреб часу. Перший раз зміни до основного документу країни були внесені у грудні 2004 року.

Тоді для подолання гострої політичної кризи під час Помаранчевої революції, за вимогою політичних сил Віктора Януковича та Леоніда Кучми український парламент ухвалив закон №2222-IV “Про внесення змін до Конституції України” та (в пакеті до нього) про внесення змін до закону про вибори президента.

Дивіться історичне відео, як Верховна Рада приймала Конституцію.